Jeanette Hansen og Susan Carruth
Susan Carruth, partner og Head of Operations ved GXN og Jeanette Hansen, Senior Partner og CEO ved 3XN

3XN: Vi har manglet en anerkendelse af, at mangfoldighed giver bedre løsninger

Dato 13.03.24 |
Af:
Klara Reetz

Foto: Zuhal Kocan

Hos 3XN er de i gang med at udarbejde en Diversity, Equity & Inclusion politik. De håber, at den kan hjælpe dem med at sætte konkrete mål i forhold til at sikre en inkluderende arbejdsplads. Danske Arkitektvirksomheder har talt med CEO hos 3XN Jeanette Hansen om, hvordan de arbejder med diversitet i deres virksomhed, om at integrere inklusion og mangfoldighed i deres projekter, og hvad de ser som de største udfordringer med diversitet på de danske tegnestuer.

Hvordan arbejder I med diversitet I jeres virksomhed?

Indenfor det sidste år er vi begyndt at arbejde mere systematisk med Diversity, Equity & Inclusion. 

Vi har netop afholdt en DEI workshop og konklusionerne herfra skal danne grundlag for den DEI politik, som vi skal udarbejde i løbet af det næste år. I dette arbejde har vi fokus på at kortlægge vores egne bias, samt at vi tænker diversitet bredere end bare køn. 

Udover tegnestuen i København, har vi også tegnestuer i New York, London, Stockholm og Sydney. I de lande er der andre forhold og traditioner, som gør sig gældende, når man taler om DEI, så en del af opgaven bliver også at afdække og analysere disse forskelle. 

På jeres hjemmeside understreger i vigtigheden af, at forskellige baggrunde arbejder sammen i et åbent og tolerant miljø for at skabe de bedste idéer. Har konkrete tiltag været med til at sikre en inkluderende kultur? 

I forbindelse med vores seneste APV undersøgelse tilføjede vi en række spørgsmål omkring diversitet og inklusion. Det gav os en god forståelse for, om vores medarbejdere f.eks. så vores tegnestue som en inkluderende arbejdsplads. Derudover har vi delt tegnestuens værdier og efterfølgende inviteret til dialog om dem. 

Men vi vil gerne lave flere mere konkrete tiltag, og forhåbentlig kommer vores DEI politik til hjælpe med at sætte konkrete mål. 

"Vi skal designe og bygge for alle, og det sikrer vi bedst ved at være en mangfoldig tegnestue på alle niveauer." Jeanette Hansen, arkitekt og CEO, 3XN

Hos GXN arbejdes der bl.a. med adfærdsdesign og herunder med strategier for inklusion og diversitet i det byggede miljø. Har I hos 3XN erfaring med at anvende sådanne strategier i designprocessen for at skabe mere mangfoldige løsninger?

Vi integrerer inklusion og mangfoldighed i vores projekter gennem vores adfærdsdesignteam. Med udgangspunkt i psykologi, antropologi og neurovidenskab arbejder teamet med at skabe rum, der understøtter sociale forbindelser og menneskers trivsel. Vi har f.eks. udviklet værktøjet 'kort for mangfoldighed', som drager inspiration fra miljøpsykologi. Disse kort repræsenterer ti forskellige rumlige og sensoriske typologier, der kan understøtte forskellige stemninger, neurodivergenter og personlighedstyper, såsom indadvendthed, empati og autonomi. 3XN bruger typologikortene i en lang række projekter, lige fra store masterplaner til design af lobbyer, med det formål at sikre, at vores arkitektur imødekommer og omfavner alle brugere helt fra begyndelsen af designprocessen.

Hvad ser I som de største udfordringer for at skabe en bedre diversitet på de danske tegnestuer i dag? Er der mangel på viden, motivation, vision eller noget helt fjerde? 

Der har manglet en dialog om emnet og en anerkendelse af, at mangfoldighed giver bedre beslutninger og løsninger og dermed en bedre arkitektur.

Vi skal designe og bygge for alle, og det sikrer vi bedst ved at være en mangfoldig tegnestue på alle niveauer.

Læs mere om 3XN