70 virksomheder vil gøre byggeriet mere cirkulært
PRESSEMEDDELELSE: Danske virksomheder vil i projektet Circle House Lab sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. Helt konkret vil Circle House Lab samle den viden om cirkulære løsninger, som findes i ind- og udland, formidle best practise og inspirere branchen til at udvikle, afprøve og forbedre løsningerne.
Hvordan river man effektivt bygninger ned, så byggeaffaldet kan blive til materialer i nye huse? Og hvordan sikrer man, at beton, som har været brugt før, også kan tåle at blive belastet i et nyt byggeri?
Det er spørgsmål som 70 virksomheder fra den danske byggebranche forsøger at finde løsninger på i fællesskab i projektet Circle House Lab. Projektet har som mål at gøre byggeriet mere cirkulært - eksempelvis ved at bygge i materialer, der kan genbruges i andre byggerier, sortere byggeaffald på en måde, så det ikke bare er affald, men en bank af materialer, der kan bruges igen.
Helt konkret vil Circle House Lab samle den viden om cirkulære løsninger, som findes i ind- og udland, formidle best practise og inspirere branchen til at udvikle, afprøve og forbedre løsningerne. Det sker gennem studieture, workshops, virksomhedsbesøg og udgivelser, så hele branchen kommer med. For det er nødvendigt, hvis det skal batte noget, forklarer Tine Lange:
”...En enkelt leverandør kan ikke ændre måden at producere på. Der skal være nogen til at aftage de løsninger, der bliver udviklet. Derfor skal hele værdikæden med" Tine Lange, CSR Rådgiver, Responsible Assets
”Den danske byggebranche består af mange små og mellemstore virksomheder. En enkelt leverandør kan ikke ændre måden at producere på. Der skal være nogen til at aftage de løsninger, der bliver udviklet. Derfor skal hele værdikæden med"
Byggeindustrien står i dag for mere end en tredjedel af affaldet i Danmark, svarende til 4,3 mio. ton. Af både miljømæssige og økonomiske årsager er det absolut nødvendigt at ændre den måde, man i dag producerer på. Sådan lyder fra arkitekt i 3XN arkitekters innovationsselskab GXN Kasper Guldager, der sammen med CSR-rådgiver Tine Lange, Responsible Assets, har taget initiativ til projektet Circle House Lab.
Om Circle House Lab
Circle House Lab er støttet af Realdania og Miljøministeriet og løber over to år. En af partnerne i projektet er Dansk Standard, der vil bruge virksomhedernes inputs til at udvikle nye standarder for cirkulært byggeri.