Piktogram byggeri

Analyse vedr. alment teknisk fælleseje

Dato 18.09.24 |
Af:
Klara Reetz

Fokus på den grønne omstilling og behovet for enklere byggeregler sætter spørgsmålstegn ved de nuværende tekniske normer og standarder, der styrer dansk byggeri og som går under fælles betegnelsen "alment teknisk fælleseje" (ATF). I forbindelse med revision af BR18 igangsættes en særskilt analyse af ATF.

Hvis Alment Teknisk Fælleseje (ATF) – en samling normer, standarder og erfaringsbaseret viden, der i dag fastlægger rammerne for byggeri i Danmark - skal have en afgørende betydning for byggeriets kvalitet og bæredygtighed i fremtiden, er det vigtigt at sætte brugerne i centrum og skabe et klart overblik over, hvor systemet bruges, eller ikke bruges, samt at undersøge, hvordan det fremover skal tilvejebringes, og hvilken rolle det skal spille i fremtiden. 

Derfor har Danske Arkitektvirksomheder, Arkitektforeningen, BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, FRI, Konstruktørforeningen og TEKNIQ Arbejdsgiverne igangsat en undersøgelse om ATF i et brugerperspektiv. Analysen støttes af Grundejernes Investeringsfond og Realdania.

Et helhedsorienteret bygningsreglement

Baggrunden er, at Social- og Boligstyrelsen har lanceret en ny strategi for et helhedsorienteret bygningsreglement, der bl.a. lægger op til forenklinger og gentænkning af byggeriets tekniske regelsæt. Udover bygningsreglementet omfatter regelsættet også det almene tekniske fælleseje, der tilsammen definerer præmisserne for, hvordan vi skal bygge.

Den nye analyse vil bygge videre på resultaterne af de tidligere gennemførte analyser, men vil fokusere på brancheaktørernes brede brugerperspektiv: Hvorfor skal vi have ATF, hvilken rolle spiller det for byggeriets parter (de forskellige målgrupper), hvilken relation har ATF efter brugerens vurdering til bygningsreglementet, hvordan tilvejebringes ATF i dag, og hvilken betydning har det fremadrettet for tilgangen, finansieringen og brugen heraf.

Formålet er at finde svar hos brugerne om deres syn på og brug af ATF, så brancheorganisationerne og branchen som helhed kan få skabt et overblik og oplyst grundlag til at tage den videre diskussion om, hvordan ATF fremadrettet skal udvikle sig for at understøtte både bæredygtighed og kvalitet.

Resultaterne vil bl.a. danne grundlag for diskussioner mellem brancheorganisationer, Social- og Boligstyrelsen og andre relevante aktører.