https://www.danskeark.dk/content/ny-chefkonsulent-paa-forsikringsomraadet

Arkitekter skal se mod Christiansborg – for arkitekturen kommer på agendaen

Dato 14.08.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

En ny spændende politisk sæson venter for landets arkitektvirksomheder og byggebranchen. For flere store politiske initiativer vil direkte handle om arkitektur og byggeri.

Den nye politiske sæson er ved at komme op i omdrejninger med afholdelse af sommergruppemøder, politiske udmeldinger og snart også præsentationen af regeringens finanslovsforslag for 2025.

Sådan starter den politiske sæson hver sensommer. Men denne gang er der grund til at følge ekstra godt med i, hvad der skal ske på Christiansborg og i ministerierne på Slotsholmen. Især hvis man er en arkitektvirksomhed og en del af byggesektoren. For det står klart, at arkitektur og byggeri vil komme på dagsordenen. Og blandt de vigtigste initiativer er:

Lancering af en ny national arkitekturpolitik: Når den nye folketingssamling formelt går i gang i oktober, vil der ikke gå lang tid, før en hvidbog vil blive lagt frem af den ekspertgruppe, som har arbejdet med at støbe fundamentet til en ny arkitekturpolitik. I hvidbogen vil ekspertgruppen fremlægge deres konkrete anbefalinger til kulturminister Jakob Engel-Schmidt og regeringen.

Som bekendt er gruppen blevet bedt om at fokusere på tre hovedspor, der handler om at skabe mere bæredygtig arkitektur, genskabe aktive bymidter og revitalisere landsbyer samt udvikle anbefalinger til fremtidens boligbyggeri, hvilket bl.a. handler om at sikre mere bæredygtige, økonomisk overkommelige og blandede byer og boligområder.

Når hvidbogen bliver fremlagt, vil ekspertgruppen komme med anbefalinger, der konkret vil vise, hvordan målene skal nås, bl.a. gennem nye regler og lovgivning, og det vil også stå klart, at både stat, kommuner og byggebranchen skal være med til at løfte ansvaret for at dreje arkitekturen – og byggesektoren – ind på en bedre kurs.

Fremlæggelse af et nyt udspil for landdistrikterne: Regeringen er også på vej med et nyt landdistrikt-udspil, der skal være med til at adressere en række af de udfordringer, som mange områder udenfor de store byer er ramt af. I den proces er det vigtigt, at politikerne skeler mod de kommende anbefalinger til den nye arkitekturpolitik, for den vil netop rumme forslag til, hvordan klog planlægning og gennemtænkte arkitektoniske løsninger vil kunne skabe nyt liv i landdistrikterne og værne om naturen, som er en af de store attraktioner, når man bor udenfor de store byer. I Danske Arkitektvirksomheder har vi i de seneste måneder i vores nyhedsbreve og på vores hjemmeside vist konkrete cases og publiceret interviews med bl.a. lokale arkitekter, der viser, hvordan arkitektvirksomheder kan gøre en forskel i landdistrikterne.

Revision og sanering af bygningsreglementet: Som tidligere nævnt på denne plads har Social- og Boligstyrelsen fremlagt en ambitiøs plan for, hvordan bygningsreglementet skal forbedres og forenkles. Styrelsen har åbent erkendt, at reglementet er blevet til ”et stort og komplekst værk af regler og bilag”, der suppleres ”af en myriade af standarder og anvisninger”, som ingen kan overskue. Styrelsen har også slået fast, at den grønne omstilling gør det nødvendigt at gentænke reglerne, så byggesektoren i endnu højere grad kan bidrage til den grønne omstilling. Styrelsens plan for den omfattende revision af reglementet kan læses på styrelsens hjemmeside.

Byggestyrelsen skal have stor ros for at tage dette skridt. Men det forpligter også. Hele byggebranchen har nu et ansvar for at spille ind med forslag til forbedringer og forenklinger af reglerne.

Et væsentligt led i arbejdet bliver også at få alment teknisk fælleseje – det vil sige alle de standarder, tekniske forskrifter og vejledninger, der er udarbejdet i fællesskab af forskellige aktører inden for bygge- og anlægssektoren – til at spille harmonisk sammen med det nye reglement. I det arbejde skal byggebranchen spille en nøglerolle.

"De forskellige udspil skal hænge sammen og supplere hinanden, så vi samlet set får regler, der baner vej for arkitektur og byggeri i høj kvalitet, og som bidrager markant til den grønne omstilling."

I den kommende proces bliver det samtidig vigtigt at have et skarpt blik for, hvordan reglementet fremover kan understøtte målene i arkitekturpolitikken. Kort sagt: De forskellige udspil skal hænge sammen og supplere hinanden, så vi samlet set får regler, der baner vej for arkitektur og byggeri i høj kvalitet, og som bidrager markant til den grønne omstilling.

Herfra vil vi bidrage med alt det, vi kan. Vi vil løbende informere om de nye politiske udspil og om arbejdet med at revidere bygningsreglementet.

Allerede den 4. september arrangerer vi sammen med Byrummonitor et morgenmøde i Politikens Hus med Helle Søholt, CEO i Gehl Architects. Hun er talsperson for ekspertgruppen, der snart kommer med anbefalingerne til den nye arkitekturpolitik. Hun vil fortælle om gruppens arbejde og mål for den nye arkitekturpolitik. Er du interesseret i at deltage, kan du læse mere her.

Danske Arkitektvirksomheder vil også arrangere møder rundt om i landet, hvor vi vil fortælle om den nye nationale arkitekturpolitik og om den vigtige revision af bygningsreglementet. Vi planlægger desuden flere digitale rundspørger hos medlemmerne, hvor vi vil efterspørge forslag til, hvordan reglementet bør skrues sammen.

Med andre ord: For arkitektvirksomhederne og hele byggebranchen venter en vigtig ny sæson.