Foto af Poul

ARKPLAN: Biodiversiteten skal være ligestillet med byens bebyggelse

Dato 30.10.24 |
Af:
Klara Dalgaard Reetz

Vi har talt med landskabsarkitekt og partner i landskabstegnestuen ARKPLAN Poul Aas om virksomhedens arbejde med at fremme biodiversitet gennem grønne korridorer, naturbaserede løsninger og lokale plantearter, som understøtter både dyreliv og økosystemer. 

Har I som landskabstegnestue en særlig rolle i forhold til at fremme biodiversitet i den bredere sammenhæng af byudvikling og naturbeskyttelse?

Som landskabstegnestue har vi en væsentlig rolle i at fremme biodiversiteten, så den både komplimenterer og bliver ligestillet med bebyggelsen i byerne. Vi arbejder i grænselandet mellem byudvikling og naturbeskyttelse, hvor vi implementerer grønne løsninger og biodiversitetsfremmende tiltag i vores projekter. Vores opgave er ikke blot at sikre en byudvikling, der tager hensyn til menneskelige behov, men også sikre økosystemernes mikroklima og naturens sundhed og mangfoldighed. Størstedelen af biodiversiteten eksisterer i de små arter; dyr, planter, bakterier og svampe. Ved at designe grønne områder, der understøtter et rigt dyre- og planteliv, kan vi bidrage til en mere bæredygtig byudvikling, med grønne byrum hvor både mennesker og natur kan trives. Vi har et ansvar som landskabsarkitekter for at skabe områder, der kan understøtte naturens udvikling om 20-50 år. De sjældne arter vi forsøger at fremme opererer på en langt større skala end bare et grønt område indenfor det første år, her kan vi se hele 100 år frem.

"Vores opgave er ikke blot at sikre en byudvikling, der tager hensyn til menneskelige behov, men også sikre økosystemernes mikroklima og naturens sundhed og mangfoldighed." Poul Aas, landskabsarkitekt og partner, ARKPLAN

Hvordan arbejder I med biodiversitet i jeres virksomhed?

I vores virksomhed integrerer vi biodiversitet som en central del af designprocessen. Vi anvender flere strategier og tilgange. Vi arbejder altid med hjemmehørende arter som en del af planteplanerne: Vi prioriterer brugen af hjemmehørende planter, da de bedst understøtter de lokale økosystemer og dyreliv, men supplerer gerne med planter, der har en stor tilpasningsevne og nytteværdi ved at være blomstrende, frugtsættende eller nøddebærende. Vi ønsker at fremme nøglearterne, der kan forbedre levemulighederne for et utal af andre værdifulde arter. I vores arbejde er de grønne korridorer mellem åbne landskaber og byrum et vigtigt element til at til at understøtte levehabitater og hvilesteder for dyrelivet på tværs af bymiljøer. Vi arbejder med regnvandshåndtering, hvor vi integrerer regnvandsanlæg og vandhåndteringsplaner til at skabe rekreative våde ”biotoper” med et frodigt plante- og dyreliv. Vi har driftsplaner, hvor netop biodiversiteten er et emne, vi ser komme mere og mere på banen. Ofte fremtræder det i omdannelsen af større monokulturelle arealer til nye spændende biodiverse områder, hvor det grønne skal være med til at skabe en variation af oplevelser.

Hvordan tror I, at arkitektvirksomheder vil arbejde med biodiversitet i fremtiden? Hvilke tendenser eller teknologier tror I vil få størst betydning?

Landskabsarkitekterne vil sandsynligvis se en endnu større integration af biodiversitet og naturbeskyttelse i deres projekter både under byggefasen og efter. Nogle tendenser der kunne få stor betydning, er bl.a. den stigende brug af naturbaserede løsninger som regnbede, grønne tage og urbane skove, der ikke kun understøtter biodiversitet, men også forbedrer bymiljøets modstandskraft mod klimaforandringer som f.eks. opsamling af regnvand, forbedring af luftkvaliteten samt nedsænke temperaturen i byrummene.

Tekniske tiltag som LCA i landskabet og øget fokus på certificeringssystemer, der kontinuerligt forbedres i deres beregningsmetoder, så der kan stilles bedre krav til biodiversitet, vil være med til at fremme en større opmærksomhed og handling fra bygherrers side.

Oplever I, at bygherrer efterspørger mere fokus på biodiversitet, i takt med at den politiske opmærksomhed om biodiversitetskrisen stiger? Har I eksempler på konkrete projekter, hvor biodiversitet har spillet en central rolle?

Vi oplever en stigende efterspørgsel fra bygherrer på løsninger, der fremmer biodiversitet, især som følge af øget offentlig opmærksomhed på biodiversitetskrisen. Et konkret eksempel er vores arbejde med driftsplaner ved større boligområder, hvor biodiversiteten har været en central del af visionen om at skabe mere natur. Boligforeningerne vi har arbejdet sammen med, har været meget opsatte på, at deres eksisterende områder opgraderes med mere biodiversitet og grønne uplejede arealer der kan være til glæde for både dyr, planter og mennesker.

Biodiversitet og naturbeskyttelse har også stor betydning i de projekter hvor vi arbejder med DGNB-certificering. Her bruger vi altid de basale krav til biodiversitet og biofaktorindeks som et trinbræt til at skabe et mere ambitiøst projekt sammen med vores samarbejdspartnere.

Taghaven i HimmerLand: En tilgængelig have på taget beplantet med urter og engmåtter. Læs mere om projektet her.

Læs mere om ARKPLAN her