Foto af bestyrelsesmedlem Katja Viltoft

Bestyrelsesformand til ingeniører: Lad os sammen løse fremtidens udfordringer

Opdateret 12.03.19 |
Af:
Katja Viltoft

Hvordan skaber rådgivere og ingeniørvirksomheder merværdi? Bestyrelsesformand i Danske Arkitektvirksomheder talte i sidste uge på FRI – Foreningen for Rådgivende Ingeniører’s Årsmøde, hvor hun bl.a. slog fast at faglighed, orden og individuelt arbejde er ikke nok. Der skal lyttes, kommunikeres og nytænkes på tværs og sammen med kunderne.

Arkitekter og ingeniører er helt tæt forbundne, ligesom i et parforhold, hvor ingen kan klare sig uden den anden. Hvor der nok kommer lidt brok ind imellem, men hvor alle ved, at det er en grundlæggende præmis, at projekterne har brug for begge parter. Vi har brug for hinanden…

Fornuft eller kærlighed?

Men i dagligdagen ligner relationerne mellem arkitekter og ingeniører desværre oftere mere fornufts- end kærlighedsægteskaber   … og hvorfor er det sådan?

Ligesom i parforholdet har vi også nogen stereotyper om hinanden:

  • Arkitekterne er fulde af vilde ideer og varm luft. Ingeniørerne fordyber sig i nørdede detaljer og holder sig til realiteterne.
  • Arkitekterne kommunikerer med alle, samler og organiserer… de snakker og snakker…. Ingeniørerne er tavse undtagen, når de bliver spurgt om deres egne emner.
  • Arkitekterne starter projekterne og processerne. Ingeniørerne venter til der er noget klar… så man ikke skal lave arbejdet to gange.

Og disse stereotyper står imellem os, som alle fordomme i et parforhold gør.

"Samlivsproblemerne skal vi selv klare, og der skal noget parterapi til mellem arkitekter og ingeniører. Og her er det evige skift mellem partnere jo ikke det bedste grundlag for at få bearbejdet problemerne og få kærligheden til at blomstre." Katja Viltoft, bestyrelsesformand, Danske Arkitektvirksomheder

Længerevarende forhold og parterapi er vejen frem

Oplægget på FRI’s Årsmøde lød: ”Hvordan skaber rådgivere og ingeniørvirksomheder merværdi? Hvad skal der til for at ingeniørvirksomheder lykkes individuelt og som branche?”

Det er i hvert fald klart, at ingen lykkes, hverken som virksomhed eller som branche, ved at bruge krudtet på samlivsproblemer, og det er helt sikkert ikke noget vores omverden og vores kunder er interesserede i at blive blandet ind i: Samlivsproblemerne skal vi selv klare, og der skal noget parterapi til mellem arkitekter og ingeniører. Og her er det evige skift mellem partnere jo ikke det bedste grundlag for at få bearbejdet problemerne og få kærligheden til at blomstre.

I den kontekst ser jeg de store opkøb af arkitektvirksomheder som et meget håndfast forsøg på at lave ét stort fælles samtalekøkken, hvor far og mor tvinges til at mødes og snakke sammen. Hvor far skal trækkes væk fra avisen og med ind i det store kaos, og lære at lytte til resten af familien. Hvor far og mor skal blive et team, der møder omverdenen sammen, med respekt for hinanden og plads til forskelligheder. De store strategiske partnerskaber, der bydes ud i øjeblikket, trækker i samme retning. Nu ikke bare med arkitekter og ingeniører, men også med entreprenører og bygherrer: Længerevarende forhold, daglig parterapi i det store samtalekøkken, nedbrydning af fordomme og stereotyper.

Og måske er der noget symptomatisk i, at ingeniørvirksomhederne er store, professionelle, hæderkronede… men alligevel, eller måske netop derfor, har de brug for noget mere "varm luft" til at få de store firmaballoner til at lette fra jorden.

Værdi skabes sammen

For faglighed, orden og individuelt arbejde er ikke nok i en verden i proces. Der skal lyttes, kommunikeres og nytænkes på tværs og sammen med kunderne.

Værdien er dét kunderne tillægger værdi, og ikke nødvendigvis dét vi gerne vil give dem. Værdien skabes sammen med kunderne, brugerne og resten af samfundet med afsæt i langsigtede visioner og drømme og helt dagligdags udfordringer og praktiske behov.

Her er der brug for, at ingeniørerne byder mere ind på udviklingen af et bæredygtigt samfund: på at løse problemer, der endnu ikke er definerede, at nytænke mulighederne i hvert eneste projekt som fx hvordan kan vi genbruge og recirkulere, reducere CO2 aftrykket og kæmpe for sund fornuft og gode løsninger.

Merværdien er dét potentiale, der findes implicit, men uafdækket i projektet, og som vi sammen skal finde: Når vi laver klimatilpasning og samtidig får skabt parker og opholdsrum. Når vi renoverer boligbebyggelser og samtidig får løst ghetto problemer. Når vi udbygger skoler og samtidige øger sammenhængskraften i kvarteret.

I Danske Arkitektvirksomheder har vi lagt et stort arbejde i en eksempelsamling der viser Arkitektur med merværdi, og i forlængelse af dét projekt, har vi også udgivet bogen Arkitekt - dokumentér din værdiskabelse. Det er også den værdiskabelse, der beskrives i TV-serien ”Vi bygger det væk”. Skab værdi for brugerne, for samfundet.… og dokumentér det!

Kom ind i kampen!

Vi har brug for ingeniører og ingeniørvirksomheder: jeres kompetencer, jeres nytænkning, jeres samspil og modspil….. og vi har brug for at I løfter blikket og tænker med.

Vi har vidunderlige samarbejder med vanvittig dygtige, proaktive ingeniører. Men vi har også mange projekter med samspilsramte teams, hvor energien aldrig kommer til at strømme.

Så smid avisen og kom ind i kampen! Vi er klar til den udvidede parterapi. Og til sammen med jer, at løse vores samfundsproblemer.