Byggematerialer får nyt liv hos Lendager: Verden har brug for det!
Missionen er klar: At hjælpe til at løse klima- og ressourcekrisen. Så enkelt kan det siges, når man taler med Ditte Lysgaard Vind, associate partner hos arkitektvirksomheden Lendager.
Helt fra starten har den lidt over 10 år gamle tegnestue Lendager haft fokus på at udvikle og genanvende byggematerialer.
Virksomheden tegner bæredygtige bygninger i både Danmark og udlandet, men siden ”day one,” fortæller partner Ditte Lysgaard Vind, har udgangspunktet været at bruge og genbruge de materialer der er til stede i nærmiljøet som fx i affaldsfraktioner:
”Alle projekter er selvfølgelig forskellige, men én af de ting Lendager har fået god erfaring med er at tage udgangspunkt i de materialer der er til stede i nærmiljøet – i affaldsfraktioner og så designe med udgangspunkt i dem. Det har vi gjort tilbage med Upcycle Studios og Ressourcerækkerne i Ørestad, der stod færdige i 2018, og dét er også dét, vi gør i flere af de nye byggerier.”
Bæredygtig viden er vejen frem
Arkitektvirksomheden Lendager også altid prioriteret tværfagligheden i deres organisation. Ditte Lysgaard Vind har selv en master fra CBS, og de forskellige fagligheder på tegnestuen giver en tilbundsgående forståelse og sikrer, at forskellige gode ideéer kan blive sat i spil.
”Kom hellere i gang i dag end i morgen! Verden har brug for det – men også for at sikre eget virke og egen tegnestue.” Ditte Lysgaard Vind, associate partner, Lendager
Danske arkitektvirksomheder har gode muligheder for at sætte sit fingeraftryk på et mere bæredygtigt byggeri. Men det kræver, at man prioriterer viden og kompetencer inden for området. Det er Ditte Lysgaard Vind helt enig i:
”Det er den vej byggeriet går. Det er simpelthen for risikabelt ikke at have kompetencerne som en central del af en arkitektvirksomhed.”
Slå autopilot fra
Herudover er det ifølge Ditte vigtigt at stille spørgsmål ved alt det man plejer, og i øvrigt helt og aldeles at få slået autopiloten fra. Hun henviser også til den stærke danske arkitektur-tradition som sammen med en anden styrkeposition - grøn teknologi – kan resultere i ikke blot nye løsninger der er gode for klimaet, men også løsninger der styrker den danske konkurrencekraft.
Den grønne mission kræver således nye kompetencer for arkitekterne, men også et styrket samarbejde på tværs af værdikæden, ifølge Ditte Lysgaard Vind, der afslutningsvis kommer med denne opfordring:
”Kom hellere i gang i dag end i morgen! Verden har brug for det – men også for at sikre eget virke og egen tegnestue.”