Vejle Psykiatrisygehus
Vejle Psykiatrisygehus af Arkitema Architects er gennemført som OPP projekt, hvor drift og vedligehold er medregnet i en årrække.

Byggeprojekter er langsigtede investeringer

Opdateret 29.11.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Niels Nygaard

Bedre materialer, sundere økonomi og mere værdi er nogle af de positive effekter, der kan komme ud af at bygge efter totaløkonomiske principper. Det er et af de budskaber, Lene Espersen har med, når bygningsordførerne bliver sat i stævne i Fællessalen på Christiansborg torsdag den 30. november 2017.

Hvad går galt, når budgettet sprænges, og tidsplanen skrider i byggeprojekter? Byggeriet er i dag låst i bestemte måder at arbejde på, som et resultat af blandt andet lovgivningen. Det gør det svært at handle på andre måder.

Behov for nye samarbejdsformer

Byggebranchen bliver i disse år påvirket af blandt andet globalisering, digitalisering og øget fokus på ressourceforbrug, som ændrer de traditionelle rammer og måder at samarbejde på i hele byggeriets værdikæde. Der er behov for nye samarbejdsformer og handlemåder i byggebranchen.

Et af de store spørgsmål er, hvordan byggebranchen får vendt skuden, så byggeprojekterne bliver set som en langsigtet investering frem for en hurtig gevinst, der ”bare” skal overholde et budget. Transport-, bygnings-og boligminister Ole Birk Olesen og de øvrige partiers bygningsordførere går forhåbentligt hjem med en klar forståelse for, hvorfor det er gavnligt at tænke totaløkonomisk i offentlige byggeprojekter, når en række af byggebranchens aktører sætter spot på byggeriets fremtid på Christiansborg torsdag den 30. november.

”Byggebranchen skal stå sammen og forklare beslutningstagerne, at de skal tænke et byggeprojekt som en langsigtet økonomisk investering. En bygning står typisk i mellem 50 -100 år, og derfor er det ikke samfundsøkonomisk klogt alene at fokusere på at bygge billigt - og dermed i dårlig kvalitet - da det betyder, at de samlede udgifter over byggeriets levetid bliver højere. Ved at tænke drift og vedligehold ind kan vi bygge i bedre kvalitet,” siger direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen.

”En bygning står typisk i mellem 50 -100 år, og derfor er det ikke samfundsøkonomisk klogt alene at fokusere på at bygge billigt - og dermed i dårlig kvalitet - da det betyder, at de samlede udgifter over byggeriets levetid bliver højere.” Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Tænk langsigtet

Til konferencen på Christiansborg vil Lene Espersen sammen med partner i Arkitema Architects Wilhelm Berner-Nielsen præsentere Danmarks første OPP-psykiatrisygehus-projekt, der stod færdigt i starten af 2017 i Vejle. OPP-projekter er en af de anderledes samarbejdsformer, der kan føre til byggerier, der både giver økonomisk gevinst, men som også tilfører merværdi.

”I OPP-projektet er drift og vedligehold medregnet i en årrække. Det betyder, at man har kunnet bygge med kvalitetsmaterialer som fx ædeltræ, frem for billigere produkter, der i sidste ende ville være dyrere i drift. Vi håber, at vi med de gode eksemplers magt kan sætte skub i udviklingen, så politikerne i fremtiden tænker mere langsigtet, når de investerer i byggeprojekter,” siger Lene Espersen.

Se program for konferencen på Christiansborg