Foto af Lars Storr-Hansen

Bygningsreglement og ATF skal spille sammen

Dato 03.09.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Som led i revisionen af bygningsreglementet, som Social- og Boligstyrelsen har igangsat, er det afgørende, at nye regler kommer til at spille tæt sammen med Alment Teknisk Fælleseje, ATF.

Det var en hård, men rigtig dom, som Social- og Boligstyrelsen i foråret fældede over de regelsæt, der regulerer byggeriet og byggesektoren. Styrelsen fastslog, at bygningsreglementet er vokset til ”et stort og komplekst værk af regler og bilag”, som suppleres ”af en myriade af standarder og anvisninger”.

Det blev fastslået, at reglementet kan være svært at forstå og dyrt at efterleve, fordi reglerne på tværs ikke altid spiller sammen. Og den vurdering er Danske Arkitektvirksomheder helt enig i.

"Det blev fastslået, at reglementet kan være svært at forstå og dyrt at efterleve, fordi reglerne på tværs ikke altid spiller sammen." Lars Storr-Hansen

Af samme grund har vi presset på for at få den revision af bygningsreglementet, som nu er ved at blive rullet i gang. Mange arkitektvirksomheder har påpeget, at reglementet er blevet for komplekst, og de har kritiseret, at reglerne i flere tilfælde spænder ben for den grønne omstilling af byggeriet. At det forholder sig sådan, har vi som organisation været med til at dokumentere.

Kritikken har politikerne lyttet til, og derfor ligger det implicit i Social- og Boligbestyrelsens plan for revisionen af reglementet, at det ikke alene skal være lettere at overskue og bruge. Det skal også understøtte byggesektorens arbejde med at skabe et mere bæredygtigt og mindre klimabelastende byggeri. Som styrelsen formulerer det, skal de nye regler være med til at sikre, at byggeri med lavt klimaaftryk skal kunne opføres i stor skala og uden at blive unødigt dyrt.

Danske Arkitektvirksomheder har rost politikerne for at bane vej for revisionen af reglementet, og vi er glade for, at Social- og Boligstyrelsen har fremlagt en drejebog for, hvordan revisionen skal ske. Drejebogen findes på styrelsens hjemmeside og bør være pligtlæsning for alle i byggesektoren.

Så langt – så godt.

Men mens vi skridt for skridt får mere viden om, hvordan processen med at skabe et bedre reglement konkret skal foregå, er der grund til at rejse et advarselsflag.

Et af de fire temaer, som styrelsen arbejder med, handler om, at de tekniske krav om nybyggeris sikkerhed, sundhed, energiforbrug og klimapåvirkning skal balanceres og tilpasses, så de går hånd-i-hånd og understøtter ny byggeskik. Målet er rigtigt og nødvendigt. Men det vil selvsagt udløse dilemmaer, når snittet mellem sikkerhed og bæredygtighed skal findes.

En anden udfordring handler om at sikre, at et nyt bygningsreglement spiller tæt sammen med Almen Teknisk Fælleseje – det vil sige alle de standarder, tekniske forskrifter og vejledninger, som beskriver, hvordan byggearbejder udføres. I den forbindelse peger Social- og Byggestyrelsen på, at ATF skal være med til at understøtte at strammere klimakrav kræver hurtigere udvikling af ny byggeskik, der kan støtte klimavenlige løsninger. Den udfordring skal også løses. Og der skal findes en vej frem til at tage mere bæredygtige materialer i brug - uden at det vil udløse sager om manglende holdbarhed og kvalitet i fremtiden.

"Styrelsen må ikke have et for snævert fokus på at lave revisionen af reglementet" Lars Storr-Hansen

At finde grænsefladen mellem BR og ATF er ikke ligetil. Derfor bliver det afgørende, at der er en tæt dialog mellem myndigheder og branche for at kunne afgøre, hvad der skal være hugget-i-paragraffer og hvad der skal defineres som god almen praksis på tværs af branchen. Af samme grund må styrelsen ikke have et for snævert fokus på at lave revisionen af reglementet, mens den overlader det til byggebranchen at levere hovedparten af det vanskelige og omfattende arbejde med at udvikle ATF, ny byggeskik og opbygning af nye kompetencer.

Sammen med organisationer som bl.a. FRI, Arkitektforeningen, DI Byggeri, Bygherreforeningen, Konstruktørforeningen, BAT Kartellet og TEKNIQ Arbejdsgiverne sætter Danske Arkitektvirksomheder gang i en analyse for at finde ud af, hvordan ATF skal udformes for at bane vej for bæredygtighed og samtidig være en garant for kvalitet og holdbarhed. Med projektet får vi et fælles afsæt for det kommende arbejde med ATF – hvor brugernes erfaringer og synsvinkler kommer med. Analysen forventer vi at kunne lægge frem ved årsskiftet, og den vil blive lagt frem for alle.

Kort sagt: Danske Arkitektvirksomheder støtter fuldt ud målet om, at nye regler skal understøtte den nødvendige grønne omstilling. Vi er enige med styrelsen, når den fastslår, at ”indfasningen af stadigt strammere klimakrav forudsætter en hurtig udvikling af ny byggeskik med kendte og nye byggematerialer, bygningsdesigns og udførelse.” 

Vi mener også, at landets arkitektvirksomheder har særlige forudsætninger for at bidrage til den udvikling. For de er innovative, helhedsorienterede og går forrest i den grønne omstilling. Men skal vi nå i mål, skal vi have et mere stringent bygningsreglement, og så skal reglementet og ATF gå hånd i hånd.