Danske arkitekter: Kongehuset har en unik platform
Under det danske kongepars nylige statsbesøg i Oslo blev der sat særlig fokus på dansk arkitektur og bæredygtig byudvikling i Oslo. Fra tre arkitekter, der har mødt Kong Frederik og Dronning Mary, er der ikke tvivl: Deres interesse for bæredygtighed i byggeriet og danske løsninger er stor – og vigtig for danske arkitektvirksomheder.
”Vejret var smukt, solen skinnede og området emmede af liv og mennesker, der opholdt sig udenfor. Det var skønt og en rigtig fin oplevelse.”
Sådan fortæller Louise Fiil Hansen, der er partner og designdirektør i SLA. Under det danske kongepars nylige statsbesøg i Oslo var hun en af de danske arkitekter, der blev bedt om at vise både det danske og norske kongepar rundt i Oslo, hvor flere danske arkitektvirksomheder har sat markante aftryk i udviklingen af nye bydele.
Arkitekturvandingen gik blandt andet gennem bydelen Bjørvika, hvor SLA har transformeret Oslos havn til et levende byrum opdelt i syv almindinger, som forbinder Oslo med vandet. Et stort projekt, som SLA har arbejdet på i næsten 20 år.
”Turen varede kun 10 minutter, men på den relativt korte tid oplevede jeg en enorm interesse fra kongeparret gennem deres mange spørgsmål. Det endte med at blive en rigtig god samtale om, hvordan man bedst lykkes med at skabe liv i et nyt byområde fra start. De var også meget optaget af forbindelsen mellem by og vand, og hvordan vi i SLA har arbejdet med at invitere byen helt ned mod vandet - og fået en norsk naturfølelse af fjord og fyrretræer helt ind i det centrale Bjørvika. Det var nogle virkelig gode snakke,” siger Louise Fiil Hansen.
Ud over oplevelsen er hun ikke i tvivl om den enorme og positive effekt, Kongehusets interesse for dansk arkitektur og design har for SLA og for branchen som helhed:
”For os som virksomhed giver det naturligvis en stolthed og en anerkendelse, når vi bliver inviteret til at vise vores arbejde frem for kongeparret. Og fortælle, hvordan vi er lykkes med naturbaseret byudvikling, som i høj grad har bidraget til at løfte livskvaliteten i et område,” siger Louise Fiil Hansen og fortæller, at rundvisningen og den opmærksomhed den fik allerede resulteret i flere henvendelser og forespørgsler til SLA.
"Det er enormt værdifuldt for os som branche, at Kong Frederik og Dronning Mary har så stor og reel en interesse for nordiske designløsninger." Louise Fiil Hansen, partner og designdirektør, SLA
”Der er ingen tvivl om, at det nye kongepar har en platform, vi som arkitektvirksomhed ikke har. En folkelig opmærksomhed, som er helt unik, og som gør, at vi kan nå meget længere ud med vigtige budskaber om bæredygtig byudvikling. Derfor synes jeg, det er enormt værdifuldt for os som branche, at Kong Frederik og Dronning Mary har så stor og reel en interesse for nordiske designløsninger,” lyder det fra Louise Fiil Hansen.
Dansk fællesskab i norsk natur
På kongeparrets arkitekturvanding i Oslo deltog også Elena Astrid Rojas, der er partner i Vandkunsten. Hun var, sammen med sin medpartner Emma Hansson, inviteret til at vise de kongelige rundt i et nyt byområde i udkanten af Oslo, som Vandkunsten har opført med fokus på at skabe det gode nabolag og trække danske erfaringer om fællesskab til Norge.
”Som tegnestue er vi kendt for at tegne bebyggelsesplaner og boligbyggeri ud fra vores faste princip om, at vi giver noget tilbage til fællesskabet – uanset hvilken type bolig vi opfører, og uanset hvor den ligger. Det er en grundværdi for os. I Oslo har man ikke på samme måde en tradition for at tænke landskabet og byen ind i bebyggelsen. For dem er boligen noget for sig og ikke en del af noget større. Der tænker vi helt anderledes, og det har været en spændende proces at bringe den tankegang med til Norge. At vi bygger for de mange og ikke for de få. At vi med bydelen også giver noget tilbage til Oslos indbyggere – i dette tilfælde en ny adgang til vandet og en invitation til at tage det nye havneområde og kulturstrøget til sig,” forklarer Elena Astrid Rojas.
Under rundvisningen mærkede hun med det samme især Kong Frederiks store interesse for emnet:
”Han spurgte meget til det, der samler os i en by. Som forbinder os. Her er det kanalerne, som går helt op mellem bygningerne og helt ind i byrummet. Som inviterer til aktivitet på vandet, lige udenfor beboernes hoveddør. Vi har også haft fokus på at bygge til fællesskabet med adgang til fælles kajakker og fælles lokaler til fester og arrangementer. Så vi på den måde bygger mindre, men deler mere. Det synes kongeparret var rigtig spændende – at vi har taget den danske tanke og tradition om fællesskab og fællesrum i nabolaget med til Norge.”
Oprigtig interesse i bæredygtighed
Elena Astrid Rojas oplevede under besøget i Norge et dansk kongepar, som var oprigtigt interesseret i det bæredygtige aspekt af hendes arbejde.
”De spurgte helt konkret til vores brug af materialer, genbrug, minimering af spild. mv. Det talte vi meget om. Særligt Kong Frederik havde en del spørgsmål til, hvordan vi bygger robust, men også på en måde, så bygningen kan transformeres over tid til nye funktioner, og hvordan vi bygger på en måde, så materialerne kan genanvendes andre steder på sigt,” siger Elena Astrid Rojas.
"De spurgte helt konkret til vores brug af materialer, genbrug, minimering af spild. mv. Det talte vi meget om." Elena Astrid Rojas, partner, Vandkunsten
Hun oplever kongeparrets store fokus på og interesse i bæredygtighed inden for byggeriet som rigtig positivt – og vigtigt.
”Deres opbakning og interesse er med til at sætte fokus på danske arkitektvirksomheder som førende på området. Og når kongeparret sætter lys på emnet ved at gøre det til en del af deres besøg i Norge, jamen, så betyder det, at vi som arkitekter og branche rammer en meget bredere skare med vores løsninger og kompetencer inden for bæredygtigt byggeri. Det skaber en stolthed for dansk håndværk og dansk arkitektur. Og det gør, at vi – gennem kongeparret – kan tale ud til en meget større målgruppe. Det batter altså noget,” lyder det fra Elena Astrid Rojas.
Kongeparret er et vigtigt talerør
I efteråret var det kongeparret, der var værter ifm. det spanske statsbesøg i Danmark. Også her fik dansk arkitektur og bæredygtig byudvikling en central rolle, da det danske og spanske kongepar lagde vejen forbi BLOX og Dansk Design Center.
Blandt modtagerne var Eva Ravnborg, landedirektør og partner i Henning Larsen, der blandt andet står bag udviklingen af Fælledbyen. Hun oplevede et kongepar med stor nysgerrighed på bæredygtig byudvikling og arkitektur.
”Fælledby er for os et stærkt eksempel på, hvordan man i et byudviklingsprojekt kan arbejde med biodiversitet og biogene byggematerialer. Og jeg oplevede et kongepar som havde en stor interesse i den viden og det data, vi som tegnestue står på i arbejdet med bæredygtig byudvikling. Vi talte om reduktion af carbon i det byggede miljø, biogene materialer og vores erfaringer med at designe byer, hvor det byggede miljø tager hensyn til mere end blot menneskers behov,” fortæller Eva Ravnborg.
Hun ser kongeparret som et stærkt bindeled til en større målgruppe for dansk byudvikling:
”Kongeparrets interesse i vores arbejdsfelt er betydningsfuld i vores branche, og vi er som tegnestue glade for at pege på bæredygtig byudvikling som en vigtig part i den grønne omstilling af samfundet. Kongeparret har berøring med vigtige stakeholdere, som direkte eller indirekte har en relevans for byggesektoren og for vores arbejde. Det er værdifuldt.”