Waterfront i Norge af AART architects
Waterfront i Norge af AART architects.

Danske arkitektvirksomheder er blevet mere internationale

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Adam Mørk

Ifølge den nordiske brancherapport (Sector Review 2016) har danske arkitektvirksomheder fra 2014-2015 fordoblet deres omsætning i udlandet. Flere danske virksomheder er med i top ti over de 100 største virksomheder i Norden. 

Ifølge rapporten, der er lavet af Svenska Teknik & Designforetaken, med input fra både FRI og Danske Arkitektvirksomheder, så har danske arkitektvirksomheder øget deres eksport og omsætning i internationale datterselskaber med 54 procent fra 2014-2015. Det betyder, at danske arkitektvirksomheder har styrket deres forretninger i udlandet. 

“De gode resultater giver grobund for, at flere arkitektvirksomheder kan undersøge mulighederne for at gøre forretning i udlandet,” siger Lars Emil Kragh, forretningsudviklingschef hos Danske Arkitektvirksomheder. 

Stigningen i omsætning hos danske arkitektvirksomheder i udlandet skyldes blandt andet øget fokus på internationaliseringsstrategier og professionalisme. Over de sidste tre år har danske arkitektvirksomheder således næsten tredoblet deres omsætning i internationale datterselskaber.

Danske Rambøll er største nordiske arkitektvirksomhed

Rapporten sammenligner også de nordiske lande i forhold til de 100 største arkitektvirksomheder i Sverige, Norge, Finland, Danmark og Island målt på antal ansatte. 

Her er 5 ud af de 10 største virksomheder på listen danske. Rambøll Architects & Urban Planning er den største virksomhed blandt alle de nordiske lande. Arkitema Architects er nr. 5, C.F Møller nr. 7, Henning Larsen Architects nr. 8 og BIG - Bjarke Ingels Group nr. 9. 

“Danske arkitektvirksomheder klarer sig godt i Norden. Dét, sammen med det øgede internationale fokus fra virksomhederne, har gjort, at vi også styrker vores fokus på internationalisering. Det er de største virksomheder, der bærer det frem, men mindre virksomheder som fx CEBRA, AART, JJW og JUUL - FROST er også gået internationale. Det fortæller noget om, at de gode resultater fra de større virksomheder kan give blod på tanden til de mindre. Men det er vigtigt at finde sin niche i udlandet, så man ikke konkurrer med allerede etablerede virksomheder i det pågældende land. Og det kan Danske Arkitektvirksomheder hjælpe med,” siger Lars Emil Kragh. 

Rapporten findes nedenfor som pdf. 

Nordisk brancherapport - Sector Review 2016