Imponerende overskud hos danske arkitektvirksomheder
Det går godt for danske arkitektvirksomheder. En analyse af Danmarks 222 største arkitektfirmaer viser, at virksomhederne har produceret det største overskud i 13 år. "Branchen har et imponerende overskud, som jeg ikke har set før", siger direktør i Dansk Brancheanalyse Ole Egholm.
Dansk Brancheanalyse har for niende år i træk kigget på de 222 største danske arkitektvirksomheder og deres indtjening. I 2015/2016 har arkitektvirksomhederne tjent 393 mio. kroner. Det er en fremgang på omkring 100 mio. kroner, og det største overskud Dansk Brancheanalyse har set de sidste 13 år.
"Det ser sindsygt godt ud. Arkitektbranchen klarer sig rigtig godt på de to vigtigste punkter. På bundlinjen har de tjent 393 mio. kroner. Derudover har de haft en imponerende vækst i deres omsætning på 9,2 %. Jeg har ikke på noget tidspunkt set, at branchen har haft så god vækst som nu," siger direktør i Dansk Brancheanalyse Ole Egholm.
Arkitektvirksomhederne har skabt flere arbejdspladser
Analysen sammenligner de 222 største danske arkitektvirksomheder. Analysen viser, at arkitektvirksomhederne også har været i stand til at skabe nye arbejdspladser.
"De 222 virksomheder jeg har målt på har skabt 310 nye arbejdspladser målt på deres ansatte fra år til år. Der kan godt være skabt endnu flere arbejdspladser for arkitekterne, da de jo spreder sig som ansatte i andre brancher. Når jeg kigger på, hvor stor en del af branchen de 222 virksomheder dækker, så dækker de 87%. Det er en stor del, og derfor må man konkludere, at det går imponerende godt for hele branchen," siger Ole Egholm.
Arkitektvirksomhedernes gode vækst kan skyldes flere ting. Men Ole Egholm bider sig fast i, at når det går økonomisk godt i samfundet, så går det også godt for arkitektvirksomhederne.
"De gode resultater skyldes både, at arkitektvirksomhederne er blevet bedre til at tjene penge, men også at det går godt i samfundet. I virkeligheden har arkitektbranchen kun haft et kriseår i 2008, hvor der var underskud. Det går mest udover de ansatte, hvor virksomhederne ansætter færre medarbejdere for at kunne holde overskuddet. Derfor er det også et rigtigt godt tegn, når branchen skaber flere arbejdspladser," siger Ole Egholm.
Virksomhederne sælger sig for billigt
Ole Egholm bider mærke i, at arkitektvirksomhederne især på ét punkt skiller sig ud fra de andre andre brancher, som Dansk Brancheanalyse ser på.
"En arkitektvirksomhed er ikke rigtig nogen penge værd. Der er ikke nogen, der ejer arkitektvirksomheder udover arkitekter. Virksomhederne er meget personafhængige, så virksomheden er ikke nogen penge værd uden de personer, der sidder i den," siger Ole Egholm.
Det betyder, at arkitektvirksomhederne sælges meget lavt fx i forhold til reklamebranchen.
"Det er prisværdigt, at man anser enkeltpersoner for at være så meget værd i en virksomhed, men hvis der var mere konceptudvikling i virksomhederne, så ville virksomhederne blive mere værd. Derudover kan man sige, at de sælger sig selv meget billigt, når de tager partnere ind," siger Ole Egholm.
Der er ikke noget i Ole Egholms tal, der tyder på, at den gode udvikling vender.
"Jeg gætter på, at når vi får tallene fra 2016, så vil de slå indtjeningsrekorden igen. Jeg tror dog ikke, at de kommer til at vækste ligeså meget. Men der er intet, der tyder på, at det kommer til at gå skidt i den nærmeste fremtid," siger Ole Egholm.
Analysen udkommer torsdag 23. marts.
Bliv klogere på jeres markedssituation
Analysen kan være brugbar til såkaldte benchmarkanalyser, hvor man som virksomhed finder ud af, hvordan man ligger økonomisk i forhold til andre virksomheder.
Danske Arkitektvirksomheder har i et samarbejde med Dansk Brancheanalyse fået adgang til de seneste 15 års regnskabsdata som analysecentret ligger inde med. Sammenlagt med de data Danske Arkitektvirksomheder har på medlemsvirksomhederne i forbindelse med deres indmeldelse, kan vi lave en individuel benchmarkanalyse for mange af vores medlemsvirksomheder.
Kontakt forretningsudviklings- og projektchef Lars Emil Kragh for flere oplysninger.