Foto af Frost Larsen

”De havde en plan klar for generationsskiftet, og det betød alverden”

Dato 17.12.24 |
Af:
Pernille Helledie Isaksen

Der var blandt andet tænkt over datoen, processen samt fordelingen af roller og aktier i virksomheden, da Svend Åge Christensen og Iben Dombernowsky efter 18 år trådte ud af Arkitektfirmaet Frost Larsen og gav stafetten videre til de øvrige partnere. Med en klar plan for generationsskiftet har de to virkelig været garant for den gode proces, lyder det fra nuværende direktør Mads Lindstrøm.  

Det var hverken en strategisk eller forretningsmæssig beslutning. Det handlede heller ikke om uenigheder i partnerkredsen. Det var helt igennem et personligt ønske om at træde ud af virksomheden inden pensionsalderen. Et ønske, der kom fra de to afgående partnere i Frost Larsen – Svend og Iben – selv. Helt uden varsel. Men velplanlagt og rettidigt. 

Sådan forklarer Mads Lindstrøm, der siden 2020 har været en del af partnerkredsen i arkitektvirksomheden Frost Larsen. I efteråret 2023 overtog han formelt titlen som direktør, efter Svend Åge Christensen og Iben Dombernowsky, på et bestyrelsesmøde i 2021 meldte ud, at de ønskede at overdrage deres andel af virksomheden til de resterende tre partnere og træde ud af virksomheden.   

”Punkterne i deres plan var ikke detaljeret beskrevet og mejslet i granit, men Svend og Iben havde gjort sig klare overvejelser omkring, hvad vi som arkitektvirksomhed og partnerkreds skulle igennem af skridt i et generationsskifte. Den plan betød alverden. Og den gjorde hele forskellen i forhold til at komme igennem sådan et forløb på en god måde, som ikke resulterede i konflikter undervejs. For det var der vitterligt ikke,” siger Mads Lindstrøm.  

"Når posen rystes i toppen, rystes hele organisationen. Men i det store hele har vi kun oplevet et større engagement blandt medarbejderne på vores tegnestue. Og en nysgerrig interesse i ”hvad skal der nu ske? hvor skal vi nu hen?” Mads Lindstrøm, direktør, Arkitektfirmaet Frost Larsen

I stedet betød planen fra de to afgående partnere, at alle kunne se sig i og være en del af generationsskiftet, forklarer Mads Lindstrøm: 

”Det gav et rygstød til den resterende partnergruppe og til den forestående proces, som var vigtigt. Det gjorde, at vi kunne tillade os at kigge fremad i stedet for at bruge tid og kræfter på at diskutere, hvordan vi skulle gribe processen an.” 

Vilkårene er komplekse og kravene skærpet 

I årene op til generationsskiftet i Frost Larsen besluttede de to oprindelige og nu afgående partnere –  Svend Åge Christensen og Iben Dombernowsky – at udvide partnerkredsen, så to blev til fire og siden fem partnere.  

”Det skete i en erkendelse af, at tingene i arkitektbranchen er blevet mere komplekse, kravene er skærpet, og man kan ikke løfte alt selv. Det har været deres agenda med at udvide ejerkredsen og få nye kræfter og nye kompetencer ind. De gjorde det for at kunne matche et marked og en situation, hvor man som rådgivende arkitektvirksomhed skal kunne brede sig længere ud i forhold til kompetencer og dermed også projekter,” forklarer Mads Lindstrøm. 

Han peger på en arkitektbranche i dag, hvor forretningsvilkårene er blevet mere komplekse og kravene skærpet: 

”Der stilles større krav til vores digitale kunnen og til vores ydelser, rådgivning og dokumentationskrav. Der er roller, vi som totalrådgivere skal kunne tage på os, hvis vi vil forblive relevante på markedet. Det handler om projekteringsledelse, det handler om byggeledelse, bæredygtighedsledelse og krævende ydelser, som er nødt til at være en del af vores vokabular på helt naturlig vis.” 

Med generationsskiftet fulgte også et adresseskifte for arkitektvirksomheden Frost Larsen, som siden etableringen i 1975 har haft til huse i Skanderborg. 

”Vi har oplevet vores placering i Skanderborg som en udfordring i forhold til at rekruttere nye medarbejdere. Derfor har valget om at rykke virksomheden til Aarhus også været en del af generationsskiftet og det at sikre en bæredygtig forretning i fremtiden. Fordi det afstedkommer et andet blik på, hvem vi er som virksomhed. Og fordi det gør os i stand til at tiltrække nogle andre profiler til tegnestuen med de nødvendige kompetencer til fremtiden,” siger Mads Lindstrøm.   

Ny generation, ny strategi, ny vej 

I dag er generationsskiftet i Frost Larsen gennemført, og direktør Mads Lindstrøm peger på flere vigtige faktorer til at komme godt i mål. Det handler blandt andet om at bruge anledningen til også at opdatere virksomhedens ståsted mod både medarbejdere og kunder: 

”Som en del af generationsskiftet i Frost Larsen har vi haft behov for at styrke vores standarter og informative lag. Derfor har vi i ledelsen tygget alt igennem – fra strategi og kundeplan til forretningsplan og hele vores fortælling om Frost Larsen. Det betød, at da vi meldte generationsskiftet ud, var vi også klar til at fortælle medarbejdere og kunder om det nye Frost Larsen, siger Mads Lindstrøm og uddyber: 

”Vi lavede så at sige en samlet pakke med en ny generation og en ny vej for virksomheden, som var klar, da vi meldte generationsskiftet ud. Det kan jeg kun anbefale andre. Fordi det giver medarbejderne en oplevelse af, at der er taget ordentligt hånd om det hele. At vi som virksomhed er på vej et sted hen som i grove træk er defineret af ledelsen. Vores oplevelse er, at det gav et større engagement fra medarbejdernes side, og at det har været et redskab til at komme godt videre fra dag et – sammen.”     

Et andet godt råd til andre arkitektvirksomheder, der står overfor et generationsskifte, målretter Mads Lindstrøm direkte til den afgående parter: 

”Den, der står foran at skulle træde ud af en virksomhed, gør virksomheden og den nye ledelse en kæmpe tjeneste ved at komme med klare meldinger og en plan for, hvordan vedkommende selv ser, at det kunne ske. At man selv tager initiativet i tide, og at man selv kommer med en køreplan, som man er committet til. For det er vores erfaring, at det gør det langt nemmere for den resterende ledelse og bestyrelse at forholde sig til og agere i. Og så er det klart en fordel, at det økonomiske aspekt – altså fordelingen af de andele af virksomheden, der afgives – er afklaret på forhånd, så det ikke bliver en anledning til konflikt. At det også er en del af planen,” forklarer Mads Lindstrøm. 

Generationsskifte blandt medarbejdere 

En sidste erfaring fra Frost Larsen er et realistisk blik på den betydning, et generationsskifte har i medarbejdergruppen og motivationen for at blive i virksomheden: 

”Der sker – helt naturligt – et skred i medarbejdernes opfattelse af, hvem vi er som virksomhed, når sådan er generationsskifte skal gennemføres. Og for os har det betydet, at et par ældre medarbejdere har valgt at sige op i processen for at prøve noget andet. De har brugt det som en naturlig anledning til at rykke videre og prøve noget nyt. Derfor skal man som ledelse forvente, at der med et generationsskifte kommer en ryk fra nogle medarbejdere,” siger Mads Lindstrøm og understreger: 

”Men det skal man kun se som en naturlig del af et generationsskifte. At når posen rystes i toppen, rystes hele organisationen. Men i det store hele har vi kun oplevet et større engagement blandt medarbejderne på vores tegnestue. Og en nysgerrig interesse i ”hvad skal der nu ske? hvor skal vi nu hen?”  

Interviewet ovenfor er en del af Danske Arkitektvirksomheders nye publikation om om fusioner, opkøb, partneroptag og generationsskifte i arkitektvirksomheder.

Du kan finde hele publikationen her