DGI HUSET

Opdateret 26.07.22 |
Af:
Nanna-Rose R. K. Broch

Foto: Adam Mørk

I 2003 stod DGI-Huset i Aarhus færdigt efter en gennemgribende transformation fra DSB’s tidligere centralværksted til idrætshus. Huset er tegnet af arkitektvirksomhederne Schmidt Hammer Lassen og 3XN. 

DGI-husets brugere oplever miljøet som både positivt og inspirerende med optimale fysiske rammer for deres idrætsudøvelse, og det er den primære årsag til at ny brugertyper har indtaget stedet. Før husets åbning havde op imod 50% af brugerne ikke dyrket regelmæssig idræt i et sportscenter før.

TILGÆNGELIGHED & SUNDHED

Før åbningen af DGI-huset i Aarhus dyrkede 11% af husets nuværende brugerne ikke idræt og 39% dyrkede udelukkende idræt på individuelt plan, dvs. svømning, løb eller cykling. Husets succes skyldes, at det folkelige fra foreningsidrætten er blevet forenet med de mere individuelle idrætsformer, hvilket har betydet, at brugerne både kan være afslappede, seriøse og sociale under deres idrætsudøvelse. DGI-husets brede appel har derfor tiltrukket nye brugergrupper, der både kommer med en baggrund fra foreningslivet og mere individualistiske idrætsformer. Det viser en evaluering af DGI-huset foretaget af NIRAS i 2005.

INDEKLIMA & BEVARINGSVÆRDI

Evalueringen af DGI-huset viser også, at hele 89% af brugernee er tilfredse eller meget tilfredse med faciliteterne i idrætshuset. De oplever det åbne og integrerede miljø som både positivt og inspirerende med optimale fysiske rammer for deres idrætsudøvelse. Bygningens transparente afsnit og gangbroer mellem hallernes aktivitetsrum har inspireret flere brugere til at afprøve nye idrætsformer. Brugerne roser huset, både for dets funktionalitet og i særdeleshed for dets æstetik.

DGI Huset, SHL & 3XN. Foto: Adam Mørk
Foto: Adam Mørk

OM PROJEKTET

Idrætsarealerne i DGI-Huset er indrettet i tre sammenbyggede industrielle haller fra 1910, der tidligere husede DSB’s centralværksted i Aarhus. Hallerne fremstår i dag med synlige konstruktioner, robuste materialer og store, åbne rum. Nye balkoner og gangbroer i stål forbinder de forskellige rum og skaber kontrast til bygningens ældre, murede detaljer. Idrætshuset bruges i dag til mange forskellige idrætsformer og aktiviteter, både individuelle og holdbaserede. Huset har fået mange nye medlemmer, som aldrig har været tilknyttet et idrætscenter før. Stedet roses for sin mangfoldige rumlighed og atmosfære, og det er den primære årsag til, at den nye brugergruppe har indtaget huset, konkluderer en evaluering foretaget af NIRAS i 2005.

Læs mere om 3XN