Debatten om psykiatriske sygehuse på Folkemødet 2017

Folkemødet: Masser af vilje, grin og gode samtaler

Opdateret 21.06.17 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Torben Hjorth, Stagbird

Sidste uge stod i Folkemødets tegn. I medierne i hvert tilfælde. Det er der vist ingen, der er i tvivl om. Her får du en opsummering af, hvordan det gik med vores debatter om skolebyggerier, psykiatriske hospitaler og cirkulær økonomi samt et kig på hvilke arkitekter, der havde fundet vej og bidrog til debatter med engagement og viden.

Vi ved det godt. Man orker næsten ikke at høre mere om det. Medierne og især de sociale har være fulde af Folkemøde den sidste uges tid. Vi tager chancen og kommer her med en opsummering af Danske Arkitektvirksomheders forskellige aktiviteter – og et kig på, hvor og hvordan arkitekterne i det hele taget har været til stede på Folkemødet 2017.

Et overflødighedshorn af debatter

Folkemødet er et overflødighedshorn af debatter, hvor man nemt kan miste overblikket og få følelsen af, at man går glip af tre spændende talks, mens man selv er til en fjerde... Om det siger Danske Arkitektvirksomheders bestyrelsesformand Kolja Nielsen, der deltog for første gang:

”Det var interessant at se de myriader af meget forskellige emner, der løber parallelt på samme tid og sted, men som ind i mellem krydses og bliver relevante for os som arkitekter. Der tales ikke arkitektur som form på Folkemødet, men om de aktuelle rammer og forhold, der har indflydelse på arkitekturen som fx produktivitet, affald, cirkulær økonomi, tilgængelig og byer for alle.”

Fra ”skraldets minister” til ”minister for genanvendelse”

Stemningen var høj, ikke mindst takket være en veloplagt Katinka Hauxner, der modererede og trak publikum med ind i debatten ”Hit med skraldet”, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen var flankeret af Anders Lendager fra Lendager Group og Kasper Guldager Jensen fra 3XN/GXN.

Der er ingen tvivl om, at vi har en minister der vil arbejde for en ambitiøs implementering af cirkulær økonomi i byggeriet. Esben Lunde Larsen sagde bl.a. at ”cirkulær økonomi bør være normen”, ”genbrug og genanvendelse er et moralsk anliggende”, ”der bør stilles krav til genanvendelse i offentlige byggerier”, og "vi skal lære Danmark at bygge cirkulært ved at bruge bygningsreglementet”.

Alt i alt – en debat med masser af vilje, grin og gode spørgsmål fra publikum.

”Folkemødet er muligvis stærkest i rummet mellem debatterne - mellem teltene, hvor man mødes tilfældigt eller aftalt til en kop kaffe. Brug Folkemødet som en mulighed for at få styrket netværk.” Kolja Nielsen, bestyrelsesformand

Skoler og psykiatriske sygehuse

Danmarks Lærerforening lagde hus til en velbesøgt debat om skolebyggerier. En debat der blandt andet kom til at handle om, at der bygges for ens og for ”sikkert” i dag. At smukke facader ikke har effekt på læring, og hvorfor der skal være 24 ens stole og borde i et klasselokale? Katja Viltoft fra JJW Arkitekter deltog og pointerede, at ”Vi skal bygge til fremtiden – ikke til fortiden – og det kræver mod og samarbejde”.

Vores debat hos Danske Regioner var knapt kommet i gang, før den var slut. Sådan er det desværre også nogle gange på Folkemødet. At der ikke er nok tid. Ikke desto mindre nåede deltagerne at fortælle de mange fremmødte, om problemet med de gamle psykiatriske sygehuse og hvad de nye rammer kan. Blandt deltagerne var både regionernes formand Bent Hansen, Arkitemas forretningsområdechef for sundhed Birgitte Gade Ernst og Pernille Schnoor fra Alternativet. Sidstnævnte er i øvrigt interesseret i fortsætte dialogen og evt. tage emnet op på en konference på Christiansborg.

Blandede byer, inklusion, bofællesskaber og verdensmål

FN’s verdensmål var på agendaen i DAC’s telt, hvor blandt andre Danske Arkitektvirksomheders direktør Lene Espersen og tidligere generalsekretær i FN Mogens Lykketoft deltog. Lene Espersen pointerede, at ”hvis det offentlige gik forrest, så ville vi nå rigtig langt”. Mogens Lykketoft supplerede med, at regeringer, politikere, virksomheder m.m. selvfølgelig skal gå forrest, men at vi alle sammen har et ansvar.

Herudover blev der diskuteret blandede byer, da blandt andre overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen og trafik-, bygge- og boligminister Ole Birk Olesen tørnede sammen i Boligselskabernes Landsforenings DOME, modig infrastruktur hos Business Region Aarhus, der havde fået Bjarke Ingels fra BIG med ombord. Betonklodser og omtanke hos Sikkerhedsbranchen, der havde inviteret Bertelsen & Scheving ind til en snak om terrorsikring, seniorboliger hos Realdania, hvor blandt andre JJW Arkitekter og Vandkunsten deltog. Inklusion og tilgængelig hos KADK, hvor Kolja Nielsen fra CEBRA fastslog, at ”det handler om helt almindelig anstændighed", og at arkitekter skal sørge for lige adgang for alle.

Arkitema havde sin helt egen ”stand” med fokus på natur og udvikling i hele Danmark. Henning Larsen Architects var repræsenterede ved flere arrangementer om bl.a. bæredygtighed, digitalisering og vækst. KANT var med i debat om skolerenoveringer. Cubo Arkitekter i et arrangement om grøn vækst på Bornholm og BIG deltog i en debat om nye samarbejdsmodeller. Også de mindre tegnestuer var repræsenterede ved en række arrangementer: ONV arkitekter inviterede indenfor i Venligbolig Plus, der var blevet fragtet til klippeøen. LABLAND architects diskuterede grønne klimaløsninger. Keingart var (selvfølgelig) på ”fremtidens idrætsmiljøer” og Cornelius+Vöge var med til at diskutere nye rum og fællesskaber.

Folkemødet er stærkest i rummet mellem debatterne

Folkemødet er en god anledning til at blande sig i debatten, søge indflydelse, få sat dagsordener  og udnytte, at så mange indflydelsesrige personer er samlet på et og samme sted i en meget kort periode. Der er dog ingen tvivl om, at som organisation kræver det en del ressourcer og at man tænker godt og grundigt over, hvad man gerne vil have ud af det.

Danske Arkitektvirksomheder har et stort fagligt fokus, men noget af det allervigtigste (og også svært at måle på) er faktisk at pleje og skabe nye relationer. Ikke blot som organisation, men også som privat (arkitekt) virksomhed. Derfor lyder opfordringen fra Kolja Nielsen også:

”Folkemødet er muligvis stærkest i rummet mellem debatterne - mellem teltene hvor man mødes tilfældigt eller aftalt til en kop kaffe. Brug Folkemødet som en mulighed for at få styrket netværk.”