Gode takter i regeringens udspil om konkurrenceudsættelse

Opdateret 23.05.18 |
Af:
Preben Dahl

Danske Arkitektvirksomheder har med stor tilfredshed noteret sig regeringens udspil om konkurrenceudsættelse. Regeringen har blandt andet en ambition om at reducere omkostningerne ved udbud, ligesom de også vil se nærmere på transaktionsomkostningerne. 

Regeringen har opstillet otte initiativer der skal give konkurrencen ”et kærligt skub”. Udspillet skal styrke konkurrencen om de offentlige opgaver og fremme samarbejdet med den private sektor. Danske Arkitektvirksomheder er især glade for Regeringens initiativer til:

  • Nedsættelsen af et udbudsfagligt råd/forum for udbud.
  • Servicetjek for lovgivning der begrænser udbud. 
  • Fokus på at det skal være nemmere for små og mellemstore virksomheder (SMV’ere) at byde på opgaver.
  • Lavere omkostninger ved udbud: Regering vil igangsætte en informationsindsats for at få virksomhedernes tilbudsomkostninger sænket, men taler også om at igangsætte en analyse af ordregivernes transaktionsomkostninger.

Disse fire initiativer er lige præcis vand på Danske Arkitektvirksomheders mølle. 
 
Vi har for længst dokumenteret, at tilbudsomkostningerne i forbindelse med rådgivningsopgaver er eksploderet. Der er behov for, at de offentlige ordregivere foretager en mere kritisk selvransagelse med hensyn til de byrder, de pålægger virksomhederne når de køber ind, og det er yderst glædeligt at regeringen har fokus på dette område.
 
I et samfund, hvor tendensen retter sig mod, at alting bare skal være større, er vi glade for at regeringen interesserer sig for at der også skal være plads til SMV’erne. De små og mellemstore arkitektvirksomheder kan bidrage med stor faglighed og innovativ tankegang og de bliver alt for ofte overset i de offentliges indkøb, idet der opstilles -  ofte overflødige kvantitative krav, som altid favoriserer de største virksomheder. Regeringens udspil skal indgå som en del af forhandlingerne mellem regeringen, KL og Danske Regioner om kommunernes og regionernes økonomi i 2019. 
 
Læs mere om regeringens udspil