”Hele virksomhedens dna bygger på, at vi ikke er nok i os selv”
Den ene er arkitekt. Den anden er bygningskonstruktør. I 2020 slog de to deres enkeltmandsvirksomheder sammen til én – Nordpil Arkitekter, der i dag tæller 21 medarbejdere. Succesen ligger bl.a. i deres forskelligheder og i at trække de rigtige bestyrelsesmedlemmer ind i virksomheden. ”Vi havde ikke brug for rygklappere, men for nogen der udfordrede os og holdt os på tæerne,” lyder det fra stifterne af Nordpil Arkitekter, Kim Pretzmann Olesen og Bashar Hazim Nasouri.
De kendte hinanden ganske lidt fra branchen. De havde talt sammen før og brugt hinanden på enkelte projekter. ”Gad vide, hvad det her kan blive til,” siger Kim Pretzmann Olesen om den dag i 2019, hvor han efter et lille år som selvstændig arkitekt beslutter at række ud Bashar Hazim Nasouri med ideen om at slå pjalterne sammen. Lige som Kim havde Bashar også brugt 2019 på at åbne sin egen enmandsvirksomhed som rådgivende bygningskonstruktør. ”Vi startede ikke op som mange andre, der kender hinanden rigtig godt på forhånd, måske endda som gode venner. Det viste sig at være en kæmpe fordel, fordi vi fra starten havde fokus på det rent faglige og på at skabe en god virksomhed. Vi havde selvfølgelig også brug for at prøve hinanden lidt af og finde ud af, om vi kunne fungere sammen. Derfor startede vi blødt ud med at dele kontor i et iværksætterhus, løse projekter sammen og deltog også i en rækkehuskonkurrence – som vi vandt,” forklarer Kim Pretzmann Olesen.
Begge enmandsvirksomheder havde dengang masser af opgaver i bogen – flere end to hænder kunne klare alene. Og opgaver, som kom langt bedre i mål, når de blev løst i et samarbejde mellem arkitekten og bygningskonstruktøren.
I januar 2020 blev fusionen en realitet. Og i dag driver Kim Pretzmann Olesen og Bashar Hazim Nasouri i fællesskab Nordpil Arkitekter med 21 ansatte og en kundebase, der primært tæller private boligejere, som ønsker at bygge om, bygge til eller bygge nyt. Og i stigende grad kommuner og andre større aktører, der trækker på Nordpils kompetencer ift. renovering og transformering.
Lav en plan – og genbesøg den
Frem mod selve fusionen i 2020, ligger en lang og, ifølge de to stiftere, vigtig proces. For hvis man tror, at man bare kan trykke på en knap, og så kører det hele fra dag ét, så skal man tro om.
”Vi brugte rigtig lang tid i starten på at formulere en vision og en målsætning for vores nye, fælles virksomhed: Hvad er det, vi vil, hvad er vores visioner, og hvordan skal vi indfri dem? Den tid var vigtig og godt givet ud,” siger Kim Pretzmann Olesen og suppleres af Bashar:
”I den proces fandt vi også hinanden, og vi fik slået fast, at vi ville det samme, havde de samme drømme og ambitioner for vores fælles virksomhed, og at vi delte de samme værdier. Det var et godt sted at starte fra.”
Men ifølge de to stiftere af Nordpil Arkitekter er processen med at formulere en vækstplan og en vision ikke en engangsforestilling. Den kræver genbesøg og ajourføring minimum en gang om året.
”Tag den frem igen for at tjekke: hvad var det, vi aftalte? Hvad var det, vi ville? For ting ændrer sig. Derfor er det vigtigt at tage snakken løbende, om man er på rette vej, eller på vej et andet sted hen end planlagt, og om det i så fald er okay?” siger Kim Pretzmann Olesen.
Nordpil trak ekstra kompetencer ind i virksomheden
Kim og Bashar besluttede ret hurtigt efter fusionen at tage et eksternt bestyrelsesmedlem ind i Nordpil Arkitekter. ”Hele den her virksomheds dna bygger på, at vi ikke er nok i os selv. Vi besidder ikke alle kompetencer,” siger Kim Pretzmann Olesen og suppleres af Bashar: ”Vi var helt bevidste om, at vi havde brug for hjælp og for dygtige folk, der kunne guide os. Vi var så nye og havde i den grad brug for nogen med erfaring, der kunne tage os lidt i hånden, når det kommer til at drive forretning. Det har tvunget os – især i en travl hverdag med projekter, der skal tegnes og bygges – til at træffe nogle vigtige langsigtede beslutninger og sætte ting i gang, som er nødvendige for at drive virksomheden fremad.”
Valget faldt på Michael Salling som bestyrelsesformand. En erfaren herre, som tidligere har været Kims chef. ”Michael har selv prøvet at starte virksomhed. Drevet den til 50 ansatte, og solgt den igen. Han kendte rejsen og alt det, vi skulle igennem med etableringen af Nordpil Arkitekter. Derfor gav det virkelig god mening at trække på hans viden og kompetencer. Da jeg var ansat under ham, havde vi mange faglige diskussioner og var af og til uenige. Det var også i det lys, at han var god for os. For du får ikke noget ud af at trække på sparring fra en, der er enig med dig i alting. Vi havde ikke brug for en rygklapper, men for én der udfordrede os og holdt os på tæerne. Og det fik vi, griner Kim og fortsætter:
”Især sådan en som mig, der kan sidde længe og tale om arkitektonisk stolthed. Der er Michael hurtig til at sige: ’ja, det er fint nok, men vi skal også videre’. Det modspil har været sundt for os. Han har presset os mange gange: Få nu lavet det kvartalsregnskab, få nu opdateret den forretningsplan.”
Ud over Michael Salling består bestyrelsen i Nordpil Arkitekter også at Stephen Willacy, som bidrager med faglig sparring, når det handler om, hvad virksomheden skal rent arkitektonisk.
"Et godt råd til andre: Lad være med at tro, at du kan eller skal nå det hele lige nu og her. Hav en god plan, og vær tålmodig.” Bashar Hazim Nasouri
Vores forskellighed er vores styrke
Knap fire år efter fusionen af de to enmandsvirksomheder er der flere vigtige læringer at give videre til andre, der står i samme situation – eller overvejer det.
For Kim og Bashar ligger deres store styrke i deres forskelligheder. Både fagligt og personlighedsmæssigt: ”Det er især blevet en styrke, fordi vi meget bevidste og åbne om de forskelligheder. Jeg er, som mange arkitekter, kreativ, men måske lidt mindre struktureret. Det er de fleste bygningskonstruktører til gengæld. Det er i hvert fald tilfældet her. Bashar er vildt god til at sikre struktur, sætte ting i drift, ajourføre og følge op,” siger Kim Pretzmann Olesen.
For Bashar Hazim Nasouri er kodeordet tillid: ”Det er vildt vigtigt at kunne snakke om tingene og være ærlige om forskelle og svagheder ved hinanden. Jeg ved, hvad Kim er god til, og jeg har fuld tillid til, at når han har den kreative bold på en opgave, jamen, så er der fuldstændig styr på det. Det øger tilliden. Og det giver resultater. Det kan vi se med den vækstrejse, vi har gang i.”
Et andet godt råd fra de to stiftere er at række ud efter hjælp i stedet for at tro, at man skal kunne alt selv, hvilket også er hovedårsagen til, at Nordpil Arkitekter har to eksterne bestyrelsesmedlemmer med andre kompetencer end Kim og Bashar.
”Hvis man løser alle opgaver ifm. det at stifte og drive en virksomhed selv, ender man bare med at spilde en masse tid på noget, der ikke bliver rigtig godt, i stedet for at bruge sin tid og kræfter på det, man er god til – at drive Nordpil og rådgive vores kunder. Bøvler du med regnskabet, så find en revisor eller en bogholder. Det samme gælder selve fusionen. Det vidste vi ikke meget om, så vi fik en advokat til at hjælpe os,” siger Bashar Hazim Nasouri.
Fra tegnebordet til lederollen
Siden Nordpil Arkitekter blev stiftet i 2020, er virksomheden vokset. Og med det følger også en anden rolle for de to stiftere. En rolle, man lige skal vænne sig til. ”Jeg har da personligt haft nogle faglige overvejelser, efter vi er vækstet og størstedelen af vores tid nu går med ledelse og med at gøre andre dygtige. Det betyder helt konkret, at Bashar og jeg i dag ikke på samme måde sidder med hænderne nede i projekterne og tegner og rådgiver kunder. Det kan jeg godt savne,” siger Kim Pretzmann Olesen og fortsætter:
”Jeg tror, de færreste uddanner sig til arkitekt, fordi de gerne vil lede en virksomhed. De gør det, fordi de har en skabertrang. Men med de roller, vi har i virksomheden nu, skal den skabertrang konverteres fra at tegne et projekt selv til at skabe en tegnestue, der skaber arkitektur i stedet. På den måde kan vi nå flere med vores arkitektur, selvom det til tider kan være svært at undvære at tegne selv, når man nu virkelig godt kan lide det. Det skal man da gøre op med sig selv, om det er det, man vil.”
Ifølge Bashar er en anden udfordring, man skal være klar på, når man stifter en virksomhed, at ting tager tid: ”Vi ved godt, hvad det er, vi vil, men vi kan ikke nødvendigvis opnå det hele lige her og nu. Derfor er et godt råd til andre: lad være med at tro, at du kan eller skal nå det hele lige nu og her. Hav en god plan og vær tålmodighed. Måske tager det fem år at nå den plan, men hellere det, end at du slet ikke når derhen. Vær realistisk.”
Interviewet ovenfor er en del af Danske Arkitektvirksomheders nye publikation om om fusioner, opkøb, partneroptag og generationsskifte i arkitektvirksomheder.