Her er Danmarks bedste renoveringer 2022

Dato 12.09.22 |
Af:
Morten Vester Haldrup fra Renoverprisen & Signe Daugaard

Det blev transformationen af en gammel fabriksbygning på Fyn, en historisk retsinstitution i Aarhus og et fængsel fyldt med kultur i Horsens, der torsdag aften løb med titlerne som Danmarks bedste renoveringer 2022.

Der var lagt op til den helt store fejring, da Renoverprisen for tiende gang kårede Danmarks bedste renoveringer i det gamle lokomotivværksted Kedelsmedjen i København efter to års udskydelse. Som noget helt særligt i år blev der i anledning af prisjubilæet uddelt tre priser inden for kategorierne institution, erhverv og bolig, hvor også bæredygtighed har været et gennemgående fokus:

“En stor del af vores samlede klimabelastning stammer fra vores bygninger, så det handler om at sætte fokus på, hvordan vi kan få det meste ud af vores eksisterende bygninger, og her spiller renovering en stor rolle. Det kræver nytænkning og teknisk snilde at udføre en bæredygtig renovering, der både er funktionel og smuk i sit design, og det har de tre vindere i den grad vist, at de kan, på hver deres måde,” udtaler Karen Mosbech, Formand for Renoverprisens Nomineringsudvalg.

Udover de eftertragtede prisstatuetter modtog alle holdene bag vinderprojekterne en check på 50.000 kroner.

Fængslet
Fotograf: Martin Schubert

Fra fængselsby til kulturelt fyrtårn: Vestsalen i FÆNGSLET i Horsens vinder kategorien institution 

Aftenens vinder af kategorien institution gik til holdet bag renoveringen af Vestsalen i FÆNGSLET i Horsens med Cubo Arkitekter i spidsen, der ikke blot har givet fængslet en ny funktion, men også har spillet en større rolle i at transformere Horsens’ identitet fra fængselsby til kulturdestination.

Med næsten kirurgisk præcision har man gennembrudt den nederste 1,5 etage, så der er skabt en åbning hele vejen fra udearealerne og ind i den ikoniske indergård. Frem for at opføre en ny bygning skræddersyet til events, konferencer og koncerter har man ved at transformere fængslet ikke blot sparet CO2-udledning, men også fået nogle helt særlige rum, som folk kommer for at besøge fra nær og fjern – af egen fri vilje vel at mærke.

Glæden var også stor hos vinderne, da de kunne træde op på podiet og løfte prisstatuetten.

”Det er jo et kæmpe skulderklap og en fed følelse, især når det er noget, man har arbejdet på i så mange år. Det var en vild drøm og et svært projekt, hvor det gode samarbejde mellem parterne har været afgørende for, at vi er lykkedes,” fortæller Brian Popp fra Casa A/S, der var entreprenør på renoveringen af Vestsalen i FÆNGSLET.

Retten i Aarhus
Fotograf: Renoverprisen

Retten i Aarhus vinder kategorien erhverv

Aftenens vinder af kategorien erhverv skulle findes i Aarhus, hvor den over 100 år gamle bygning, der huser Retten i Aarhus – Erhvervsarkivet, har gennemgået en omfattende, men nænsom renovering med respekt for bygningens historie og sjæl. Det er H+ Arkitekter der har været totalrådgiver på projektet med Rønnow Arkitekter som underrådgiver. De tidligere arkivrum med kilometerlange reoler er forvandlet til retssale, møderum og kontorer. Og i den tidligere læsesal er de gamle reoler bevaret og suppleret med kunstnerisk udsmykning.

Holder bag havde svært ved at holde jublen inde, da de til klapsalver fra salen blev kåret som aftenens tredje vinder af Renoverprisen.

”Det er jo en fantastisk ære, for det er et projekt, vi er meget stolte af. Det har været en stor opgave at skulle skabe nye funktioner til en fredet bygning, men brugerne har taget den til sig, og det er jo hele betingelsen for, at vi kan renovere og give nyt liv. Der er værdighed i bygningen,” fortæller Lone Busk, der var bygherre på projektet.

Fabers Fabrikker
Fotograf: Rasmus Hjortshøj

Et hus i et hus: Fabers Fabrikker på Fyn vinder kategorien bolig

Aftenens vinder af kategorien bolig, hvor holdet bag transformationen af de gamle fabriksbygninger Fabers Fabrikker i Ryslinge på Fyn kunne stille sig på podiet og modtage Renoverprisen. Det er Arcgency, der var arkitekterne på projektet. På baggrund af en 3D-scanning af de kringlede rum i den gamle fabrik var det muligt at bygge en ny “boligboks” af træ, der passer ind i fabriks-skallen. På den måde fungerer fabrikkens ydermure som en klimaskærm, mens boligen indenunder er fuldt isoleret, fremstillet af bæredygtige materialer og fremstår som ny.

Hos vinderne var det svært at skjule begejstringen, da vinderkonvolutten blev åbnet.

”Det føles meget stort at få den anerkendelse, for vi har i hele holdet gjort os umage på projektet. Det har hele vejen igennem handlet om at være med til at fortælle den større historie om vigtigheden af at genbruge vores bygninger, så det er overvældende at få det markeret på den her måde,” fortæller Mads Møller fra Arcgency, der modtog Renoverprisen sammen med resten af holdet bag renoveringen.