Foto: Atletik Eksperimentarium ved SDU
Atletik Eksperimentariet af Keingart ved SDU i Odense, der vandt "Olympisk Guldmedalje" for verdens bedste udendørs anlæg 2015.

Keingart lokker til leg og bevægelse

Opdateret 06.06.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Keingart

Arkitektvirksomheden Keingart skaber rum og rammer, der inviterer til bevægelse. Virksomheden har med deres baggrund hos Center for Idræt og Arkitektur arbejdet med alt fra idrætshaller til skoler. 

Hos Keingart skal bevægelse være sjovt. Det skal være en naturlig del af hverdagen, og det skal gøres af lyst. 

Arkitektvirksomheden, der har ti år på bagen, har fra begyndelsen arbejdet med sammenhængen mellem bevægelse og arkitektur. Det udspringer af personlig erfaring fra både Flemming Overgaard og Maria Keinicke Davidsen, der begge oplever glæde ved at dyrke motion og integrerer det i hverdagen. Både individuelt og sammen med andre. 

"Når vi bliver gladere af at være aktive, så må det også gælde for andre. Desuden er det sundere for ens fysik og psyke at bevæge sig. Vi prøver at trække folk tilbage til kroppen og fællesskabet. Bevægelse er noget, man kan være fælles om, og det skal italesættes og gøres tydeligt i arkitekturen," siger Maria Keinicke Davidsen, der er stifter af Keingart sammen med Flemming Overgaard. 

Arkitekterne kan også mærke, at der er blevet sat mere fokus på fysisk aktivitet - eller inaktivitet i samfundet blandt andet med folkeskolereformen, der trådte i kraft i 2014, som blandt andet betød, at der skal mere aktivitet på skoleskemaet. 

"Vi indså ikke fra starten, at det var en god forretningsstrategi at have bevægelse som fokus, men vi har opbygget en stor erfaring inden for området idræt, bevægelse og arkitektur. Det er dét, vi interesserer os for, og det er dét, vi bliver bedt om at lave. Det er utrolig bredt og omhandler både byrum, parker, stadions, idrætshaller, børnehjem og folkeskoler. Så det er et bredt område, men fokus er altid bevægelse," siger Flemming Overgaard.

"Vi prøver at trække folk tilbage til kroppen og fællesskabet. Bevægelse er noget, man kan være fælles om, og det skal italesættes og gøres tydeligt i arkitekturen."  Maria Keinicke, medejer af Keingart

Flere muligheder skaber de bedste projekter

Både Flemming Overgaard og Maria Keinicke Davidsen har en baggrund fra Center for Idræt og Arkitektur på Kunstakademiets Arkitektskole. Det var også her deres samarbejde startede. Maria arbejdede med, hvordan man kan opgradere eksisterende arkitektur som fx idrætshaller, imens Flemming fokuserede på processerne bag. Begge dele har fulgt med virksomheden.

"Vi kommer ofte ud til projekter, hvor de har en masse døde arealer som fx foyer eller garderobeplads. Samtidig beder de om at få mere plads til aktivitet. Her handler det for os om, at få udnyttet de arealer, der er i forvejen," siger Maria Keinicke. 

For eksempel har virksomheden udbygget idrætshallen Forum Faaborg, hvor der før var en død foyer, der nu er blevet bindeled, så både hal og svømmehal bliver koblet sammen. Men i alle projekterne er processen et afgørende element. 

"Vi arbejder altid med flere scenarier. Det betyder, at vi ikke præsenterer én skitse men flere. Er projektet et idrætscenter, så ser projektet forskelligt ud alt efter, om fokus er på fællesskab og samling af byen, personlig udvikling eller sundhed. Hvis du kun præsenterer et forslag, så bliver svaret et ja eller nej. Men når vi bringer flere forslag på bordet, så får vi en kvalificeret snak om, hvad det egentligt er, projektet skal handle om. Til sidst får vi udarbejdet et helt fjerde scenarie med de rigtige fokuspunkter," siger Flemming Overgaard. 

Processen hos Keingart handler også om at skabe ejerskab:

"Vi skal som arkitekter visualisere folks idéer, og hos os tager vi bygherre med på en rejse, hvor vi nytænker bevægelse og rum. Det er svært at modtage et projekt, hvis du ikke har været med undervejs. Så bliver det en arkitekt-ufo, der lander hos dig fuld af skøre ideer," siger Maria Keinicke Davidsen.