Foto af Lars Storr-Hansen

Lars Storr-Hansen: Arkitekter skal sikre helhed i nyt bygningsreglement

Dato 11.09.24 |
Af:
Pernille Helledie Isaksen

Landets arkitektvirksomheder skal spille en central rolle i den vigtige revision af bygningsreglementet. Det mener Lars Storr-Hansen, der ønsker en proces fuld af inddragelse og uden plads til særinteresser. Der er store interesser på spil, når bygningsreglementet skal revideres.

Men i kampen om at få indflydelse på udformningen af det kommende reglement, kan landets arkitektvirksomheder bidrage med en afgørende kvalitet: Nemlig evnen og viljen til at tænke i helheder og sammenhænge til gavn for både byggesektoren og samfundet.

Det mener adm. direktør Lars Storr-Hansen, som vil arbejde for, at arkitektvirksomhederne involveres tæt i arbejdet med at skabe et nyt og bedre reglement:

”Social- og Boligstyrelsen har som ambition, at vi i 2028 kan stå med et nyt ’helhedsorienteret’ bygningsreglement i hånden. Den ambition deler vi, og efter min mening skal arkitektfirmaer spille en særlig rolle. Arkitekter er uddannet til at tænke i helheder, og arkitektvirksomhederne er ofte dem, der har opgaven med at samle trådene og få alle de fagtekniske løsninger til at fungere sammen. Vi har ikke et specifikt produkt eller løsning, vi gerne vil have fremhævet. Vi har heller ikke en særlig certificeringsordning, vi gerne vil have tænkt ind i. Vi kommer med det brede blik på byggeriet og et kæmpe fokus på bæredygtighed,” siger Lars Storr-Hansen og fortsætter:

”Arkitektvirksomheder er garant for, at der ikke kun tages hensyn til bygningsejerne, men i høj grad også til bygningsbrugerne. Vi ønsker, at det, der bygges og transformeres, skaber værdi. Det helhedsblik bliver vigtigt i arbejdet med at revidere reglementet,” siger han.

"Vi ønsker, at det, der bygges og transformeres, skaber værdi." Lars Storr-Hansen

I den kommende proces vil Lars Storr-Hansen trække på virksomhedernes indsigt og efterspørge input, der kan bruges i arbejdet med at revidere reglementet.

”Vores medlemmer bruger om nogen bygningsreglementet hver eneste dag. Det er afgørende, at deres viden bliver kanaliseret ind i arbejdet. Vi vil nedsætte ad hoc-arbejdsgrupper, vi vil i løbet af efteråret arrangere møder med medlemmerne i Odense, Aalborg, Aarhus og København, og vi vil bruge digitale rundspørger, så medlemmernes viden og erfaringer kan blive spillet ind til Social- og Boligstyrelsen,” siger Lars Storr-Hansen.

Han glæder sig over, at Danske Arkitektvirksomheder sidder godt placeret i de udvalg og fora, der vil blive hørt og inddraget.

Mange økonomiske interesser kan spænde ben

Mens inddragelse står højt på Lars Storr-Hansens ønskeliste, ligger hensynet til særinteresser helt i bunden, når bygningsreglementet – i daglig tale BR18 – skal skilles ad og bygges op på ny.

”Særinteresser må ikke få lov til at dominere arbejdet. Byggeriet omsætter for mange hundrede milliarder kroner om året. Det gør, at mange aktører vil have en interesse i, at reglementet udformes på en bestemt måde, som tilgodeser deres løsning eller deres produkt. Men hvis det sker, ryger helhedsblikket. Det samme gør hensynet til klimaet, til samfundet og til brugerne af vores bygninger,” siger Lars Storr-Hansen.

I stedet lyder hans succeskriterie på et bygningsreglement, der virker:

”Bygningsreglementet sætter rammen for alt – lige fra brandsikring og statik til sundhed, indeklima og bæredygtighed. Det skal det blive ved med, men det skal ske på en måde, så de enkelte regler ikke spænder ben for hinanden. For eksempel må energikrav ikke hindre bæredygtigt byggeri, sådan som det er tilfældet i dag i forbindelse med større renoveringer og transformationsprojekter,” siger Lars Storr-Hansen og fortsætter:

”Det kommende bygningsreglement skal give reel værdi og mening for dem, der bruger det – og det skal gælde, uanset om du er rådgiver, arkitekt, entreprenør eller håndværker. Det skal også virke både for den lille og for den store i branchen. Som overligger på arbejdet med at revidere reglementet, bliver det samtidig et afgørende kriterie, at vi får et reglement, der understøtter den grønne udvikling. Det nye reglement skal være håndterbart – og grønt!”

"Det kommende bygningsreglement skal give reel værdi og mening for dem, der bruger det." Lars Storr-Hansen

Vigtigt med en revision af reglementet

I forhold til den kommende proces kan Lars Storr-Hansen nemt få øje på både svære dilemmaer og faldgruber. Men han peger først og fremmest på det glædelige i, at der sættes gang i en omfattende revision af bygningsreglementet. 

Han hæfter sig også ved, at Social- og Boligstyrelsen har afsagt en meget klar dom over det nuværende reglement.

”Social- og Boligstyrelsen er meget ærlige om tingenes tilstand. De taler om et reglement, der er blevet ”uoverskueligt”, og de nævner den ”myriade af standarder og anvisninger”, som kan være svære at arbejde med. Vi har nøjagtig samme analyse som styrelsen. Derfor har vi også et fælles udgangspunkt for det kommende arbejde. Det handler simpelthen om at få ryddet op og få udformet et bedre og mere sammenhængende reglement.”

Fokus på alment teknisk fælleseje

Frem mod 2028 handler det imidlertid ikke kun om, at bygningsreglementet skal revideres. Social- og Boligstyrelsen sætter også fokus på Alment Teknisk Fælleseje, ATF; som er det sæt af standarder, tekniske forskrifter og vejledninger, der er udarbejdet i fællesskab af forskellige aktører inden for bygge- og anlægssektoren, og som beskriver, hvordan byggearbejder organiseres, projekteres, dokumenteres, kvalitetssikres og udføres.

Ifølge Lars Storr-Hansen peger pilen i høj grad på aktørerne i byggebranchen, som de primære til at løfte den opgave:

”Den opgave er vigtig, og den tager vi på os. Men det må ikke blive sådan, at Social- og Boligstyrelsen klarer bygningsreglementet, og så klarer branchen Alment Teknisk Fælleseje. Det er essentielt, at grænsefladen mellem, hvad der skal reguleres ved lov, og hvad branchen selv kan definere, bliver afklaret. Ellers når vi ikke godt i mål.” siger han.

Derudover lægger Lars Storr-Hansen ikke skjul på, at der venter en stor og svær opgave, når man på den ene side skal sikre et godt og sundt byggeri og samtidig skal kunne bringe nye materialer i spil for at fremme den grønne udvikling.

”ATF omfatter afprøvede løsninger. Derfor kan det blive nødvendigt at finde frem til en ny procedure, der omfatter vidensdeling af testede, men ikke gennemprøvede materialer og løsninger, som vi kan bruge i fremtidens byggeri og i forbindelse med renovering og transformation af eksisterende bygninger,” siger Lars Storr-Hansen.