Foto: Bispehaverne
Med tryghedsrenoveringen af Bispehaverne - et af de mest utrygge boligområder i Danmark - skal LINK arkitektur sammen med blandt andre byMUNCH skabe åbne og forskelligartede landskaber.

LINK arkitektur styrker sin position i Danmark

Opdateret 22.11.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Illustration: LINK arkitektur

Med knap 500 medarbejdere i Sverige, Norge og Danmark er LINK arkitektur klar til at erobre kunder og markedsandele. Den nyindsatte adm. direktør i LINKs danske afdeling, Kirsten Anker Sørensen, har strategien klar. Et vigtigt fokuspunkt er at gøre LINK endnu mere kendt som tegnestuen, hvor arkitektoniske ambitioner får luft under vingerne.

I december 2016 overtog norske LINK arkitektur den danske tegnestue aarhus arkitekterne. LINK arkitektur har 15 kontorer med mere end 470 ansatte i Norge, Sverige og Danmark. Det gør virksomheden til en af Skandinaviens største arkitektvirksomheder.

Sammen har de to virksomheder, der blev til én, store ambitioner om stadigvæk at udvikle sig og blive større.

"Selvom vi allerede er en stor arkitektvirksomhed, er LINK arkitekturs overordnede strategi vækst. Vi vil gerne have flere ben at stå på, fordi forskellige forretningsområder hele tiden udvikler sig. Samtidig vil vi hele tiden være endnu bedre til at skabe god arkitektur. Hvis vi som helhed arbejder godt sammen, kan vi gennemføre den strategi," siger den adm. direktør.

Arkitektur med nordisk nerve

Som direktør er det hendes opgave at trække virksomhedens overordnede 2020-strategi ind i virksomheden i Danmark og styrke virksomhedens position.

"Det er en udfordring at få LINK på landkortet i Danmark. Jeg har respekt for det marked, vi arbejder i. Men med afsæt i vores unikke kompetencer på sygehusområdet og mangeårige erfaring med blandt andet boligarkitektur og urbanisme i Norge og Sverige har vi et stærkt udgangspunkt for vækst," siger Kirsten Anker Sørensen.

For eksempel ser virksomheden store muligheder inden for hotelbyggeri, seniorboformer og læringsarkitektur. LINK arkitekturs norske og svenske afdelinger har en stor portefølje af boligprojekter. Også i Danmark er LINK arkitektur under navnet Aarhus arkitekterne en erfaren rådgiver inden for boligbyggeri. Med både det norske, svenske og danske tankesæt kommer LINKs løsninger rundt om hele Norden, hvilket ifølge Kirsten Anker Sørensen tilfører arkitekturen en særlig nordisk nerve.

"For at komme ind på et marked, hvor der i forvejen er stor konkurrence, skal du tilbyde noget særligt. Her mener jeg, at vi i LINK arkitektur har en sjælden bredde og stærke specialkompetencer. Vores kapacitet er også på markedsledende niveau. Alt sammen på grund af vores transnationale opbygning med 15 afdelinger i tre lande. Det skal vi få de danske bygherrer til at opdage," siger Kirsten Anker Sørensen.

Kompleksitet styrker medarbejderne

Arkitekter i Norge, Sverige og Danmark arbejder på forskellige måder både i proces, materialer og æstetik. Det udfordrer og skærper medarbejdernes kompetencer – til fordel for bygherre. Nøgleordet for opgaverne er kompleksitet.

”Jeg tror, at vores lyst til at arbejde med store, komplekse opgaver stammer fra vores arbejde med sygehusene. Det er meget store opgaver, der, udover et højt arkitektonisk niveau kræver specialistkompetencer inden for projektstyring, IKT og BIM. Der er mange medarbejdere på et sygehus og mange forskellige brugere, der skal tages hensyn til. Som virksomhed trives vi i de komplekse opgaver, og vores medarbejdere synes, at det er sjovt at arbejde med det komplicerede byggeri,” siger Kirsten Anker Sørensen.

"Det vigtigste er, at medarbejderne bruger hinanden. Det gælder både i vores arkitektur og vores processer." Kirsten Anker Sørensen, adm. direktør  i LINK arkitektur Danmark

Opgaverne bliver vendt på hovedet

Med medarbejdere i tre forskellige lande, der arbejder sammen på kryds og tværs kræver det, at alle kan forstå, hvordan arkitekter i Norge, Sverige og Danmark arbejder.

"Det er en udfordring, når du bliver mødt af en arkitekt, som er vant til at arbejde på en anden måde end du selv er, og I så skal arbejde sammen. Men jo flere opgaver vi løser sammen, jo lettere bliver det. Jeg ser det som en enorm styrke, fordi tingene bliver vendt på hovedet," siger Kirsten Anker Sørensen.

Og medarbejderne fra de forskellige afdelinger lærer af hinanden. Fx er arkitekterne i hverken Norge eller Sverige vant til at være totalrådgivere, og svenskerne er mere projekteringsorienterede.

"Vores projekter bliver gennemtænkte og gennemdiskuterede. Men det vigtigste er, at medarbejderne bruger hinanden. Det gælder både i vores arkitektur og vores processer," siger Kirsten Anker Sørensen.