Foto af Lars Storr-Hansen

Lyt til Johan Rockström og se potentialet i byggebranchen

Dato 06.11.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

På Building Green blev det kraftigt understreget, at landets arkitektvirksomheder og en stor del af byggebranchen ønsker at være en stærk partner i den grønne omstilling. Desværre har politikerne endnu ikke forstået potentialet i branchen.

Da professor Johan Rockström fra Potsdam Institute for Climate Impact Research talte ved Building Green i København forleden, var der sort af mennesker. Og sort var også beskrivelsen af, hvordan menneskeheden overskrider planetens grænser og forstærker klimaforandringerne.

Overskriften for talen lød “Safeguarding our Climate within Planetary Boundaries – An Update on Earth’s Health”, og hans passionerede indlæg formede sig som én lang appel om, at vi skal handle. Nu.

Selv om advarselssignalerne blinker, og selv om vi konstant ser tegn på, at det globale klimasystem er i ubalance, indgyder det alligevel håb, at så mange fra byggebranchen stimlede sammen for at lytte til Johan Rockstöm.

Læg i øvrigt også mærke til titlen på Building Green’s event. Det hed ”BEYOND THE ROADMAP” og henviste til Reduction Roadmap, der kæmper for at få indført lovgivning, der skal understøtte klimavidenskaben, ligesom man efterlyser skrappere krav til byggeriet om at reducere CO2-udledningen og dermed sikre, at byggebranchen kommer til at arbejde indenfor de planetære grænser.

I forbindelse med Building Green blev Reduction Roadmap omdannet til en forening. I en pressemeddelelse blev målet beskrevet med disse ord: ”Planeten står over for en polykrise, hvor særligt klimaet og biodiversiteten er under alvorligt pres. De planetære grænser overskrides i et hastigt tempo, og behovet for konkrete løsninger er større end nogensinde.”

"Mange arkitektvirksomheder arbejder hver dag målrettet på at skabe grønne, energieffektive og bæredygtige løsninger." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Det er ingen hemmelighed, at der har været debat om, hvor hurtigt man reelt kan skifte kurs og bane vej for mere bæredygtige løsninger, og sådan må det være, når nogle går forrest og agerer rambuk. Det ændrer dog ikke på, at der i overvældende grad er enighed om retningen. Mange arkitektvirksomheder arbejder hver dag målrettet på at skabe grønne, energieffektive og bæredygtige løsninger, ligesom mange går forrest, når det handler om at få sat mere gang i renovering og transformation af eksisterende bygninger. Dermed anviser de løsninger for politikere og myndigheder, ligesom de viser vejen for investorerne.

Ser vi i retning af Christiansborg, er der sat gang i mange vigtige initiativer netop nu.

Social- og Boligstyrelsen har taget hul på en revision af bygningsreglementet BR18 for at skabe et nyt, bedre og mere tidssvarende reglement, der understøtter den grønne omstilling. Det arbejde er Danske Arkitektvirksomheder stemplet ind i, og vi vil sikre, at alle medlemsvirksomheder får mulighed for at bidrage.

Når ekspertgruppen under Kulturministeriet, formentlig i starten af 2025, fremlægger deres længe ventede anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik, vil deres oplæg også være syet sammen af en grøn tråd. Eller som det blev formuleret af gruppen, da de i sommer fremlagde deres forarbejde til den kommende politik: ”Vi står over for både en biodiversitets-, miljø- og en klimakrise, som stiller nye markante krav til alle sektorer i vores samfund.” Derpå fastslog de, at bygge- og anlægssektoren er en storforbruger af ressourcer, og at det af samme grund bliver afgørende at skifte kurs.

Klimasikring rykker også op på den politiske dagsorden. De massive oversvømmelser rundt om i Europa gør indtryk, og senest har mange været chokerede over at følge tragedien i Valencia, hvor store mængder vand har kostet menneskeliv og forårsaget ødelæggelser, som et langvarigt og dyrt oprydningsarbejde nu skal rette op på.

"Samspillet mellem stat, regioner og kommuner skal styrkes, og arkitektbranchen og byggesektoren skal inddrages for at få de rigtige løsninger i spil." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Det er tydeligt, at regering og myndigheder herhjemme har forstået, at vi må styrke vores beredskab og klimasikring – ikke mindst i forhold til de stigende vandmængder. Ja, det er omsider begyndt at sive ind, at det vil udløse enorme regninger – både menneskeligt og økonomisk – hvis vi ikke forbereder os i tide.

En af de helt store udfordringer bliver imidlertid at sikre, at politikere, embedsværk og myndigheder rykker både hurtig og klogt. Samspillet mellem stat, regioner og kommuner skal styrkes, og arkitektbranchen og byggesektoren skal inddrages for at få de rigtige løsninger i spil.

Ser vi på de ovenstående initiativer, som er sat i gang, er den store risiko, at initiativerne ikke bindes sammen og indgår i sammenhæng. Mere end nogensinde er der nemlig brug for at tænke i helhed og sammenhæng, og for mange politikere mangler fortsat forståelse for, hvor stærkt byggesektoren kan medvirke til den samlede grønne omstilling – hvis branchens samlede rammevilkår indrettes rigtigt.

Det kan undre, at politikerne ikke har et mere klart billede af potentialet, for byggebranchen har med stadigt stærkere stemmeføring gjort det klart, at den ønsker at være en partner i den grønne transformation i modsætning til f.eks. landbruget, som har forholdt sig anderledes skeptisk.

Tænk blot på det aktuelle opgør om regeringens grønne trepart, hvor landbruget gør det svært at finde de nødvendige løsninger, og sammenlign så med en byggesektor, som har opfordret politikerne til at skærpe LCA-kravene, som efterlyser mere målrettet forskning i bæredygtige materialer og går aktivt ind i arbejdet med at skabe et nyt bygningsreglement, der understøtter den grønne omstilling.

Gid politikerne snart får åbnet øjnene for det fulde potentiale i byggebranchen.

For som Johan Rockström understregede, skal vi handle nu.