Materialerne skal være en del af arkitekturen

Opdateret 06.06.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: Thomas Mølvig

E+N Arkitektur arbejder i krydsfeltet mellem nyt og gammelt. De arbejder med, hvordan materialer bliver en bærende del af arkitekturen.

Tegnestuen E+N Arkitektur, tidligere Exners Tegnestue, har i løbet af deres 50 år arbejdet med Koldinghus og stået for opførelsen af et stort antal kirker og sognegårde. Historisk set er tegnestuen kendetegnet ved arbejdet med fredede- og bevaringsværdige bygninger. Nybyggeriet ser partner i E+N Arkitektur, Thomas Friis som en naturlig tilløber. 

“Vi tænker ikke på nybyggeri og restaurering som to adskilte siloer. Der er teams på tegnestuen tilknyttet hvert sit ben, men det bliver aldrig 100% adskilt. Vi har en forståelse for, at man ikke bare kan skære gammelt murværk væk, men bygger omkring, så det er tydeligt at se, hvad der er gammelt, og hvad der er nyt. Det handler om at aflæse de historiske lag. På den måde bliver opdelingen af medarbejderne heller aldrig total, og det skaber synergi,” siger Thomas Friis. 

“Vores branche er udfordret af, at det grundlæggende er et kreativt fag, der skal indgå i en verden styret af økonomi. Derfor skal vi kunne dokumentere vores kernekompetencer og øve os i at formidle vores metoder" Thomas Friis, partner i E+N Arkitektur

Lader materialerne tale

Hos E+N Arkitektur skal materialerne passe ind i den allerede eksisterende arkitektur, når virksomheden arbejder med restaureringer af bygninger. Men materialerne kan også i sig selv være med til at give nyt liv. 

“Vi arbejder blandt andet med stål, hvor vi prøver at presse grænserne for, hvordan man bruger det. Vi er generelt optagede af, hvordan den synlige konstruktion bliver en integreret del af arkitekturen. Tegnestuen har med Kjeld Ghozati i spidsen opfundet et fleksibelt teglsystem med Egernsund Tegl, som vi kalder Flexsystem. Teglstenene har mange størrelse, men ét system, og kan derfor bruges som legoklodser. Det betyder, at de kan vendes og drejes samtidig med, at målene går op,” siger Thomas Friis. 

Flexsystemet er blandt andet brugt på Mengel Tower i Aarhus, der stod færdig i 2016 og til en villa i Viby, som er en nyfortolkning af den klassiske murermestervilla.

“Det handler for os om at finde den gode ide. Og om at komme ud, være og forstå stedet. Det er en afkodning af byggeskik og materialer. Man skal kunne aflæse et projekt på flere måder. For os kan materialer skabe sammenhæng mellem nyt og gammelt, men de skaber også unikke projekter,” siger Thomas Friis. 

Lede gennem det gode eksempel

E+N arkitektur arbejder ud fra en restaureringsfilosofi af Johannes Exner, der sammen med sin kone grundlagde Exners Tegnestue, det der i dag hedder E+N Arkitektur. Filosofien består i, at bygninger er levende væsner og består af fire nøgler: Originalitet, autencitet, identitet og narrativitet.

“Vi skal have en velargumenteret tilgang til arkitektur, så det ikke kun handler om, hvad vi kan lide og ikke lide. Men det er svært at tale om, hvad god arkitektur er. Vi vægter vores faglighed utrolig højt. Vi bruger meget tid på at finde den unikke ide. Man kommer ikke let til noget, og det er en tilgang, vi er født med på tegnestuen,” siger Thomas Friis og fortsætter: 

“Vores branche er udfordret af, at det grundlæggende er et kreativt fag, der skal indgå i en verden styret af økonomi. Derfor skal vi kunne dokumentere vores kernekompetencer og øve os i at formidle vores metoder. Vores kreative bidrag skal være synlige på bundlinjen. Derfor holder vi også fast i de metoder og tankegange som Johannes Exner stod for samtidig med, at vi bygger nye lag på.”