Foto af Lars Storr-Hansen

Når arkitektvirksomheder rammes af shitstorme

Dato 25.10.23 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Fotograf: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Shitstorme rammer også arkitektvirksomheder. Vi skal være bedre til proaktivt at gå ind i svære debatter, og vi skal vise, at vi kæmper for rammevilkår, der styrker kvalitet, helhedstænkning og grøn omstilling. 

Det er ikke tilfældigt, at et debatarrangement hos MorgenDAC den 31. oktober i København har fået overskriften: Hvem kan forudse arkitektens næste shitstorm? 

Sagen er nemlig, at arkitekter og arkitektvirksomheder også rammes af de shitstorme, som blæser gennem både de klassiske medier og især de sociale medier. Flere virksomheder har allerede på den hårde måde oplevet, hvordan det føles at blive trukket ind på digitale platforme, hvor domme fældes hurtigt, og hvor nuancer er fraværende.  

I foromtalen til arrangementet konstater MorgenDAC, at arkitekter kan komme i vælten for at sige ja til opgaver, der er eller måske uventet bliver kontroversielle. Det kan f.eks. handle om nedrivning af eksisterende byggerier, der potentielt kunne have været bevaret, om skyskrabere på en mark og om moderne arkitektur i historiske omgivelser. Eller det kan dreje sig om CO2-udledning og ressourceforbrug. 

For alle, der mener, at proportioner og nuancer er vigtige, kan det være forbundet med ærgrelse at følge med i, hvordan shitstorme kun foregår i sort-hvid. Men det nytter ikke at klynke. Og det hjælper slet ikke, når man står midt i stormen.  

I stedet er der måske grund til, at flere arkitektvirksomheder tænker mere over, hvordan de møder offentlighed og medier, når kritiske spørgsmål melder sig – for uden et beredskab kan man blive løbet over ende. 

Der er også grund til, at nogle arkitektvirksomheder tænker over, hvordan de agerer overfor virksomheder, som rammes af shitstorme. Det er klart, at der kan være gode grunde til at komme med sit indspark og komme med kritik. Men det er også værd at huske, at næsten alle kan blive genstand for kritik, hvis man hæver barren tilstrækkeligt højt. Og der vil altid være nogen – især når vi taler om grøn omstilling – som vil mene, at der f.eks. ikke bliver gjort nok for at bevare fremfor at bygge nyt, eller at det går for langsomt med at introducere f.eks. nye materialer. Og selv dem, der gør sig ekstremt umage, kan blive ramt af dem, som vil endnu videre. 

Det bringer mig frem til min afgørende pointe: Offentlighed og medier slår altid ned på enkeltsager, men har sjældent blik for de strukturer, som reelt er afgørende for kvalitet, helhedstænkning og grøn omstilling indenfor arkitektur og byggeri.  

"Offentlighed og medier slår altid ned på enkeltsager, men har sjældent blik for de strukturer, som reelt er afgørende for kvalitet, helhedstænkning og grøn omstilling indenfor arkitektur og byggeri." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder arbejder sammen med landets arkitektvirksomheder målrettet på at styrke den grønne omstilling – det er sådan set en helt bærende del af vores strategi. Men pointen er, at rammerne skal på plads, hvis udviklingen frem mod en mere bæredygtig fremtid i byggeriet skal sættes yderligere op i fart. 

Derfor bliver det afgørende at få mere fokus på rammevilkårene. Det er fortsat en udfordring, at mange projekter holdes indenfor så snævre rammer, at det bliver svært at levere løsninger i den kvalitet, som samfundet har brug for – og som danske arkitektvirksomheder ønsker at skabe. Der mangler også at blive udformet regler for den bølge af renovering og ombygning, som skal gennemføres. Og der er brug for incitamenter, der bedre kan understøtte cirkulær økonomi i byggeriet.  

Disse udfordringer skal vi have løst sammen med politikere og myndigheder. Shitstormene er i virkeligheden ofte vidnesbyrd om, at disse opgaver ikke er blevet løst på et strukturelt plan.