Foto af Henning Larsen og Rambølls ledelser underskriver aftale om opkøb
Rambøll og Henning Larsen skriver under på aftale om at Rambøll fra primo 2020 overtager Henning Larsen. Fra venstre ses Søren Holm Johansen, Group Executive Director, Rambøll, Jens-Peter Saul, CEO, Rambøll, Mette Kynne Frandsen, CEO og partner, Henning Larsen samt Louis Becker, partner og Design Principal, Henning Larsen.

Rambøll køber Henning Larsen

Dato 03.12.19 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Matthew James

”Udregninger kan erstattes af algoritmer. Det kan verdensklasse-arkitektur ikke.” Danske Arkitektvirksomheders direktør Lene Espersen opfordrer ingeniørvirksomhederne til at passe afsindig godt på arkitektbrandet i forbindelse med Rambølls opkøb af Henning Larsen.

Rygterne har svirret gennem et stykke tid, og en iskold mandag morgen i december sprang bomben så: Rambøll har købt Henning Larsen!

Overtagelsen af arkitektfirmaet træder i kraft i starten af 2020, og herefter begynder Rambøll Gruppen opbygningen af et forretningsområde inden for arkitektur, design og landskabsarkitektur, som efter planen skal have fuld effekt fra 1. januar 2021. Forretningsområdet kommer til at bestå af de nuværende cirka 300 Henning Larsen-ansatte og omkring 500 ansatte fra Rambølls eksisterende arkitektafdelinger.

"...De køber et brand, og det skal man passe godt på ikke at få sat for meget på samlebånd. Det vil være en rigtig dårlig idé." Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Konsolideringen er blot den sidste af rækken af opkøb af store danske arkitektvirksomheder de seneste par år, som ifølge Danske Arkitektvirksomheders direktør Lene Espersen udspringer af et ønske om et one-stop-shop hos bygherrer og ikke mindst et ønske fra både ingeniører og arkitekter om at stå stærkere i en international konkurrenceposition.

Men – Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder har dog en klar anbefaling til ingeniørvirksomhederne om at passe godt på arkitekterne og arkitektbrandet:

"Udregninger kan erstattes af algoritmer. Det kan verdensklasse-arkitektur ikke. Det tror jeg, at de store opkøbende ingeniør-tunge virksomheder godt ved. De køber et brand, og det skal man passe godt på ikke at få sat for meget på samlebånd. Det vil være en rigtig dårlig idé.”

Tendensen med opkøb er ikke ny og kan godt vække bekymring. For hvad skal der blive af de små og mellemstore arkitektvirksomheder? Her er der dog ikke grund til den helt store bekymring hos Lene Espersen:

”Vi oplever faktisk er der er efterspørgsel og nok at lave for masser af vores små og mellemstore virksomheder rundt omkring i landet. Deres specialviden og ikke mindst lokalkendskab er efterspurgt i eksempelvis kommunerne, men også de private bygherrer, sætter pris på den personlige relation.”

Læs mere: Når ingeniører køber arkitekter...