Foto: Ellebo
Fremtidens renoveringsopgaver står overfor at blive genstand for ”fine arts” værkstrategier. En milepæl i denne udvikling var den åbne konkurrence i Nordic Built-regi om renoveringen af den almene boligbebyggelse Ellebo i Ballerup.

Renoveringsprojekter er fremtidens arkitekturværker

Opdateret 30.08.17 |
Af:
Søren Nielsen

Foto: Søren Nielsen

Med et hollandsk renoveringsprojekt som vinder af Mies van der Rohe-prisen er der ved at ske en evolution inden for arkitekturen, mener partner hos Vandkunsten Søren Nielsen.

I år gik en af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser, Mies van der Rohe-prisen, til et hollandsk renoveringsprojekt udført af tegnestuen XVW. Projektet var en diskret, poetisk og pragmatisk transformation af en barsk boligblok i en typisk forstadsbebyggelse fra efterkrigstiden.

At en vigtig arkitekturpris bliver givet til den type projekt er et brud på traditionen om at hylde markante nybyggerier med høj værkprofil, men det er en fuldstændig logisk udvikling. Der bliver stadigt større bygningsareal pr. indbygger, og da der bliver bygget mere end der bliver revet ned, kommer renovering og transformation til at udgøre en stigende andel af arkitektfagets aktivitet.

Når renoveringsopgaverne konkurrenceudsættes på kvalitetsparametre sker der en evolution inden for feltet. Fra at have været en bread-and-butter opgavetype, som kunne håndteres af tegnestuernes konstruktører, står renoveringsopgaverne overfor at blive genstand for fine arts værkstrategier, det skriver partner i Tegnestuen Vandkunsten Søren Nielsen til bloggen renovering på dagsordenen.

Læs hele indlægger på renovering på dagsordenen