Ud med autopilot – ind med samarbejde og kreative løsninger
Arkitekter har en unik evne til både at kunne tænke i store perspektiver og helt ned til konkret byggeteknik - og kan dermed være med til at flytte nogle af de måder, vi gør tingene på. Danske Arkitektvirksomheder har talt med en række tegnestuer om bæredygtighed i deres praksis.
Fremtiden vil byde på stadig flere krav til bæredygtighed og CO2-udledning i byggeriet - og med god grund. Og som arkitektvirksomhed får I brug for ny viden og særlige kompetencer, hvis vi skal være med til at forme en bæredygtig fremtid – om det så er færdigheder i LCA, nye forretningsmodeller eller kreative løsninger. På flere danske tegnestuer er budskabet, at det fremtidige samarbejde mellem arkitekter og resten af branchen nu vil få endnu større betydning. Det bliver nødvendigt at tænke nyt og kreativt, hvis vi skal lykkedes med rent faktisk at lave bæredygtige løsninger for fremtiden.
I arkitektvirksomheden Næste fokuserer de på at bygge arkitekttegnede skure af genbrugsmaterialer. Det er en niche-strategi, de har lagt for netop at finde det sted, hvor de kan skabe forandring og forhåbentlig inspirere andre. Niels Jakubiak, der er grundlægger og adm. direktør hos Næste, kommer med dette gode råd til andre arkitektvirksomheder: “Vi skal være rigtig dygtige til at lytte til input fra mange flere steder, end vi måske har gjort tidligere. Jeg tror, det kræver nye forretningsmodeller, fordi vi skal samarbejde på en anden måde, end vi plejer.”
Kan vi gøre det på en andet måde?
God arkitektur kræver tid, eftertænksomhed, nysgerrighed og omhu. Arkitekt Karina Søgaard har i sin egen virksomhed Ksark ApS stort fokus på klimavenligt byggeri. Bæredygtighedsprincippet for hende er en lang rejse i at forstå, hvad det overhoved vil sige at bygge bæredygtigt - og hele tiden blive klogere. Der er masser gode, klimavenlige løsninger ude i verden, så det er bare i gang med at bruge dem.
“Mit bedste råd til andre arkitekter for at tage et skridt mod den grønne omstilling, det er at sætte et ‘hvorfor’ foran alt det, vi gør normalt – det vi plejer – og bare lige stoppe og tænke; kan vi gøre det på en anden måde? Så er der masser af løsninger at hente,” Karina Søgaard, indehaver hos Ksark ApS
Tværfaglighed, nytænkning og specialisering
Hos den lidt over 10 år gamle arkitektvirksomhed Lendager Arkitekter ApS har tværfagligheden i organisation, været et vigtigt omdrejningspunkt helt fra starten. De forskellige fagligheder giver en dybdegående forståelse og sikrer brede løsninger. Ditte Lysgaard Vind, partner i Lendager Arkitekter ApS, fortæller, at noget af det allervigtigste - og måske det, vi har allermest brug for - er evnen til at formgive noget, vi endnu ikke kender.
Den stærke danske arkitekturtradition og effektive grønne teknologier skaber tilsammen muligheder for løsninger, som samtidig styrker den danske konkurrencekraft. Som Ditte Lysgaard Vind siger; “kom hellere i gang i dag end i morgen! Verden har brug for det – men også for at sikre eget virke og egen tegnestue.”
Hos den Københavnske Nordvest-baserede tegnestue m4 ARKITEKTER forbereder de sig til de nye klimakrav i Bygningsreglementet gennem efteruddannelse. Mange af tegnestuens medarbejdere har været på kursus i LCA-beregning hos Danske Arkitektvirksomheder. Thomas Hjort, arkitekt og partner hos m4 ARKITEKTER fortæller: “Det er vigtigt for os, at der ikke bare er én specialist på tegnestuen, som kan det her, men at der er en bred forståelse for, hvor vigtigt det er i vores daglige virke."
Det fælles budskab fra de fire arkitekter er, at hvis vi skal omstille branchen og lave bæredygtige løsninger, skal vi samarbejde på en ny måde og ikke mindst; slå autopiloten fra og tænke kreativt!
Savner du inspiration og viden om bæredygtighed i byggeriet? Vi har samlet det vigtigste for dig!