Foto fra CEBRA

Urealistiske krav til referencer rammer helt skævt

Dato 06.09.23 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Mikkel Frost / CEBRA

Problemet med referencekrav i byggeri er ikke nyt, men trænger i den grad til opmærksomhed. I den forgangne uge har Licitationen sat fokus på sagen, hvor direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lars Storr-Hansen bl.a. opfordrer landets bygherrer at benytte sig af den dispensationsmulighed der er for at tilsidesætte referencekravet.

Når det er stat, region eller kommune, der er bygherre, skal man som arkitektvirksomhed leve op til et såkaldt 3-årigt referencekrav, hvis man vil byde på en opgave. Det presser i stigende omfang de mindre og nystartede tegnestuer, fordi det betyder, at man kun kommer i betragtning til opgaven, hvis man har et solidt og nyligt opdateret CV.

Licitationen har på vores opfordring sat fokus på referencekravene i den seneste tid, da kravet udfordrer ikke mindst de unge og mindre arkitektvirksomheder, som har svært ved at komme til bordet og dermed oparbejde en portefølje på offentlige byggeprojekter. Men også større arkitektvirksomheder udfordres af reglen.

Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder ser det som en bunden opgave at sikre plads til de nye, kreative hoveder og hænder i arkitektbranchen. Til Licitationen gør han det klart, at lovgivningen ikke står i vejen, og det hele faktisk kan løses ved lidt smidighed fra dem, der køber vores ydelser:

”Dette er også en appel til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – samt til landets politikerne – om at signalere til offentlige bygherrer, at de skal gribe muligheden for at benytte sig af dispensationsadgangen for at tilsidesætte referencekravet. Genindfør sund fornuft.”

Læs mere i Licitationen 

Eksempler på berørte arkitektvirksomheder er der masser af. Her i blandt den unge arkitektvirksomhed Gründl Haar der kæmper med at få foden indenfor og hvor referencekravet betyder at den lille arkitektvirksomhed har været nødt til i høj grad at bygge en forretning op, hvor de bevidst styrer uden om offentlige byggeprojekter.

Læs artiklen her

Det samme gælder for CEBRA. En mellemstor og godt etableret arkitektvirksomhed med imponerende referencer i projektporteføljen. Her fortæller CEO Kolja Nilsen til Licitationen, at de føler sig tvunget til at tage ikke-rentable opgaver ind for at holde referencerne i live og fremstå konkurrencedygtige.

Læs artiklen her

Kolja Nielsen, CEO i CEBRA uddyber sine udtalelser i et opslag på LinkedIn, hvor han bl.a. skriver:

”Vi har tegnet talrige velfungerende, roste og flotte offentlige bygninger – men fordi mange af dem er over tre år gamle, kan vi ikke længere pege på dem, når vi byder ind på offentlige projekter. Det er en reel udfordring for branchen - og det fremmer ikke konkurrencen, hvilket i sidste ende burde være i bygherrernes interesse. Der bliver ganske enkelt færre til at byde på projekterne.”

Opslaget har genereret masser af kommentarer og viser med alt tydelighed, at dette er en stort problem, som Danske Arkitektvirksomheder vil arbejde for at

Se hele opslaget her