Foto af Lars Storr-Hansen

Vær med til at skabe bedre regler for byggesektoren og et styrket afsæt for grøn omstilling

Dato 02.10.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Det er ingen hemmelighed, at bygningsreglementet ofte udløser frustrationer blandt dem, der arbejder i byggesektoren. Og det gælder i høj grad også blandt landets arkitektvirksomheder.

Af samme grund kom det som en stor og god nyhed, da Social- og Boligstyrelsen meddelte, at der skal gennemføres en grundig revision af bygningsreglementet. Det var i samme forbindelse glædeligt at kunne konstatere, at styrelsen understregede, at revisionen skulle ske i tæt samspil med aktørerne i byggesektoren.

En sådan invitation forpligter.

Nu har vi i flere år rettet kritik mod reglementet. Vi har peget på, at det har vokset sig for uoverskueligt. Og vi har påvist, hvordan reglementet laver benspænd for den grønne omstilling og bl.a. lægger hindringer i vejen for den omfattende renovering og transformation af den eksisterende bygningsmasse, som alle er enige om, at vi skal i gang med i et markant større omfang end i dag.

Der er blevet lyttet til kritikken, og nu er tiden derfor kommet til den konstruktive fase, hvor vi skal træde ind i arbejdet og være med til at nå målet om at skabe et nyt, bedre og mere tidssvarende bygningsreglement, som understøtter den grønne omstilling.

I Danske Arkitektvirksomheders sekretariat har vi nedsat en intern arbejdsgruppe, som skal følge og bidrage til arbejdet med at revidere reglementet.

"Vi er fuldt bevidste om, at hvis vi løbende skal kunne spille ind med forslag til Social- og Boligstyrelsen, så får vi brug for input fra jer!" Lars Storr-Hansen, adm.direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Men vi er fuldt bevidste om, at hvis vi løbende skal kunne spille ind med de rigtige analyser og forslag til Social- og Boligstyrelsen om, hvor og hvordan reglementet skal styrkes, ja så får vi brug for input fra jer!

Derfor har vi forberedt en tretrinsraket, vi sender til vejrs nu.

  • Digitale rundspørger: Vi vil med mellemrum udsende digitale spørgeskemaer, og vi vil gøre det på en måde, så timingen af rundspørgerne vil flugte med den arbejdsplan, som Social- og Byggestyrelsen har lagt for arbejdet med at revidere reglementet. Vi håber, at så mange medlemmer som muligt vil tage sig tid til at svare på spørgsmålene og dermed komme med vigtige input og forslag til, hvordan vi bedst styrker det kommende reglement
  • Medlemsmøder: Vi vil afholde fire medlemsmøder, hvor vi vil orientere om styrelsens plan for arbejdet med at revidere reglementet, og hvor vi samtidig gerne vil have jeres input. Møderne vil blive afholdt i fire byer. Torsdag den 21. november kl. 14.30-17.00 i Aalborg, fredag den 22. november kl. 08.30-11.00 i Aarhus, torsdag den 28. november kl. 14.30-17.00 i Odense samt torsdag den 5. december kl. 08.30-11.00 i København. Møderne vil blive holdt hos medlemmer, der venligt har sagt ja til at lægge lokaler til, og i næste nyhedsbrev udsender vi en egentlig invitation med mulighed for tilmelding – men sæt gerne allerede nu kryds i kalenderen!
  • Ny task force: Vi nedsætter en taskforce bestående af repræsentanter fra forskellige arkitektvirksomheder. Det er planen, at gruppen skal bestå af repræsentanter fra både små og store virksomheder med kendskab til bygningsreglementet. Du kan læse om gruppens formål og muligheden for at deltage her. Der kan senere blive behov for at nedsætte ad-hoc arbejdsgrupper, når der skal dykkes ned i særlige problemstillinger, herunder tekniske, i forbindelse med revisionen af reglementet.

Alle de input vi får, vil vi kanalisere ind i de centrale fora, som Danske Arkitektvirksomheder deltager i, og som vil blive hørt og inddraget af Social- og Boligstyrelsen.

Som jeg tidligere har nævnt, vil mange andre aktører også deltage i processen, og der vil med sikkerhed blive luftet massevis af særinteresser.

I den forbindelse kan arkitektvirksomheder bidrage med en afgørende kvalitet, som handler om at tænke i helhed og sammenhæng til gavn for den samlede byggesektor og for hele det omgivende samfund. Det bliver der brug for, når vi helt ned i detaljen skal justere reglementet, og når vi på den helt store klinge skal skabe et bedre afsæt for at gennemføre den transformation, som byggesektoren og samfundet har brug for. Det handler bl.a. om at give svar på, hvordan vi bliver bedre til at bruge nye materialer på en forsvarlig måde, og det drejer sig ikke mindst om, hvordan vi baner vej for renovering og transformation i en langt større skala end i dag.