Valg 2022: Sæt fart på energieffektivisering og klimasikring af eksisterende bygninger
Den grønne omstilling er både klimapolitik, sikkerheds-, velfærds- og ikke mindst erhvervspolitik. Det hele hænger sammen. Politikerne former rammebetingelserne, som erhvervene kan levere på. Og der er stort behov for at tage rammerne op til revision, så vi får sat strøm til den nødvendige fornyelse og innovation. Business as usual er ikke vejen frem.
Onsdag har statsminister Mette Frederiksen udskrevet folketingsvalg. Hos Danske Arkitektvirksomheder mener vi, at det bliver helt afgørende for en kommende regering at få sat fart i energieffektivisering og klimasikring af vores eksisterende bygninger og byområder. Vi ved, at det er den billigste vej til grøn omstilling med de største afledte effekter.
Tænk, hvis vi havde energieffektiviseret mange flere boliger i de seneste år? Så havde vi som borgere og samfund stået langt bedre i dag, hvor presset på energiforsyningen og energipriserne bare stiger og stiger.
Byggeriet står for ca 35. pct af CO2-udledningen i Danmark, så hvis vi skal nå ambitiøse klimamål, skal byggeriet på ”slankekur”, og vi skal bygge mere klimaeffektivt. Det kræver, at hele byggeriets værdikæde kan medvirke til dette, og derfor er ambitiøse krav - kombineret med massiv efteruddannelse og prioriterede innovationsmidler - helt afgørende for at komme i mål.
Her gælder det for politikerne på begge sider af folketinget – ikke mindst de blå - at forstå, at regulering og offentlig efterspørgsel er nødvendige, stærke midler til at skabe et marked for grønne løsninger. Det er ikke bare i byggeriet, men i alle sektorer. Det kræver selvfølgelig et stærkt samarbejde mellem politikere og erhvervsliv at finde de rette incitamenter, men vi har mange medlemsvirksomheder, som ser et kæmpe potentiale i den grønne omstilling.
Business as usual er ikke vejen frem - grønne løsninger skal have forrang
Vi håber, at politikerne forstår, at den grønne omstilling både er klimapolitik, sikkerheds-, velfærds- og ikke mindst erhvervspolitik. Det hele hænger sammen. Politikerne former rammebetingelserne, som erhvervene kan levere på. Der er et stort behov for at tage rammerne op til revision, så vi får sat strøm til den nødvendige fornyelse og innovation. Business as usual er ikke vejen frem. Manglende udvikling er reelt afvikling, og for os handler det også om international konkurrenceevne.
Det som er helt afgørende for den næste regering er, at vi ikke taber momentum i den grønne omstilling i en misforstået forestilling om, at vi allerede gør nok, hvilket nogen måske kunne se som en anledning til at træde på bremsen. Intet kunne være mere forkert.
Hvis vi skal have den grønne omstilling til at lykkes hurtigst muligt, af hensyn til både sikkerhed og velstand, skal vi fortsætte med at forny vores økonomiske modeller, så grønne løsninger får forrang. Det kræver, at demokratiet virkelig kommer på arbejde, for uden deltagelse og dialog om kursen, får vi svært ved at sikre, at alle også kommer med.
Vi skal sikre at Danmark også fremover er et foregangsland med en enestående sammenhængskraft.
Danske Arkitektvirksomheder afholder sammen med en række andre organisationer valgmøder i København og Aarhus.