Ny skønhedspris for bygninger af høj arkitektonisk kvalitet

Opdateret 31.05.17 |
Af:
Karen Sejr

Arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed hænger nøje sammen, og nu bliver det endnu tydeligere, når evalueringsmetoden DGNB Diamant bliver en del af bæredygtighedscertificeringen hos Green Building Council Denmark.

DGNB Diamant er en udmærkelse, som tildeles byggeri med en DGNB bæredygtighedscertificering med høj arkitektonisk kvalitet. DGNB Diamant hviler på en to-trins bedømmelse, som har til formål at understøtte, tydeliggøre og fremhæve arkitektonisk kvalitet i DGNB certificeret byggeri.

Konceptet stammer fra DGNB i Tyskland, og er videreudviklet i Danmark af Green Building Council Denmark (DK-GBC) i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitektforening (AA). Erfaringerne med DGNB Diamant i Tyskland har været rigtig gode, og der foreligger nu en dansk version.

"Arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed hænger nøje sammen, og nu bliver det endnu tydeligere, når DGNB Diamant bliver en del af bæredygtighedscertificeringen hos Green Building Council Denmark" Lene Espersen, direktør Danske Arkitektvirksomheder

Klassisk arkitektur på formel

Den danske version af DGNB Diamant vurderer, hvordan et projekt udvikler herlighedsværdier gennem behandlingen af sted, disposition og detaljering set i perspektiv af de klassiske arkitekturdyder funktionalitet, holdbarhed og skønhed. De klassiske dyder fortolkes i et bæredygtighedsperspektiv, der lægger vægt på hvordan projektets udformning, materialevalg og brug over tid kan skabe kvaliteter, der bidrager markant til bygningskulturen. Kvaliteterne bedømmes i forhold til omhu, klarhed og originalitet efter medlemmerne af bedømmelseskomiteens skøn.

"Skønhed og funktionalitet er forudsætninger for, at folk sætter pris på deres omgivelser, og passer på de ressourcer, der er investeret i dem. Arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed hænger nøje sammen, og nu bliver det endnu tydeligere, når evalueringsmetoden DGNB Diamant bliver en del af bæredygtighedscertificeringen hos Green Building Council Denmark," siger direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen, og fortsætter:  

"DGNB Diamant sætter rammerne for at evaluere, hvordan arkitektur forvandler brugsværdi til langtidsholdbar herlighedsværdi, fra helhed til detalje. Danske Arkitektvirksomheder har sammen med Akademisk Arkitektforening været med til at udvikle metoden med Green Building Council, og vi ser frem til at se det folde sig ud."

Fra design til færdigt byggeri

Processen foregår i to trin, hvor det første trin finder sted i designfasen. Projektet præsenteres af arkitekten, og bedømmelseskommiteen vurderer i trin et, dets kvaliteter i forhold til DGNB Diamant matricen.

Ved trin to gennemgår bedømmelseskomiteen det færdige byggeri sammen med projektteamet. Hvis byggeriet vurderes at have høj arkitektonisk kvalitet vil bygningen få tildelt et DGNB Diamant certifikat.

Bedømmelseskomitéen består af tre fagfæller med stor ekspertise, og såvel eksisterende samt nye DGNB projekter kan benytte sig af Diamant konceptet.