Arkitektur frem for formelle krav
Misforstået. Selvmål. Spild. Dette er blot nogle af de ord der bliver brugt om – især – offentlige udbud af chefjurist hos Danske Arkitektvirksomheder Preben Dahl i interview til Arkitekten.dk.
”Bygherrer har glemt hvad en arkitektkonkurrence er”. Sådan siger Danske Arkitektvirksomheders chefjurist Preben Dahl i et interview til Arkitekten.dk, hvor han for nylig er blevet sat i stævne for at tale om voksende udbudskrav og unødigt detaljerede konkurrenceprogrammer.
Anledningen er tidsskriftet Arkitektens fokus på ”arbejdsmarked” og dermed også de rammevilkår arkitektvirksomheder er underlagt. Et fokus der blandt andet er resulteret i et podcast med Bygherreforeningens direktør Henrik Bang og chefjurist Preben Dahl, et interview med arkitekt og partner i Vandkunsten Thomas Nybo Rasmussen samt ovennævnte interview med Preben Dahl.
Et selvmål for bygherren
Ifølge Danske Arkitektvirksomheders chefjurist er offentlige konkurrencer alt for styret af detaljerede dokumentationskrav frem for fokus på ideen. Og problemet er bare blevet værre de seneste år, hvor krav til udbudsmateriale er vokset og vokset. Og hvor bygherre i projektkonkurrencen ønsker at få kontraktuelle ydelser. Nærmest gratis vel at mærke….
Om den misforståede anvendelse af projektkonkurrencen siger Preben Dahl:
”Det er misforstået, og det er også et selvmål for bygherren, fordi man ved at kræve et meget detaljeret konkurrencemateriale fra deltagerne ikke opnår andet end en falsk tryghed: En falsk tryghed med tidsplan – og en falsk tryghed med budgettet. Der er ikke noget der tyder på at større detaljeringskrav giver større sikkerhed for bygherrens budget.”
Urimelige krav og udsigten til at spilde flere hundrede timer på projekter, som ikke honoreres og måske slet ikke bliver realiseret har også fået arkitektvirksomhed Vandkunsten til at takke nej til flere opgaver. Det gælder bl.a. Varde Teater, hvor det endte med at fire ud af fem prækvalificerede teams trak sig pga. en række ubekendte faktorer som rådgiverne ikke havde en jordisk chance for at afgive tilbud på, forklarer Thomas Nybo Rasmussen, partner i Vandkunsten til Arkitekten.dk.
”Det er misforstået, og det er også et selvmål for bygherren, fordi man ved at kræve et meget detaljeret konkurrencemateriale fra deltagerne ikke opnår andet end en falsk tryghed: En falsk tryghed med tidsplan – og en falsk tryghed med budgettet.” Preben Dahl, chefjurist hos Danske Arkitektvirksomheder
Selvom nogle bygherrer ikke kan se problemet i, at arkitekterne leverer gratis arbejde i de indledende faser, er der dog lydhørhed hos bygherrernes primære talerør Bygherreforeningen.
Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen medgiver i podcastet på Arkitekten.dk, at der er behov for at starte fra et simplere udgangspunkt, og at han er klar til i fællesskab at finde ud af, hvilke krav der kan undværes i projektkonkurrencen, så bygherren vel at mærke stadig kan nå i mål med det projekt, hun har råd til.
Ingen kontraktydelser i konkurrencefasen!
Det primære formål hos Danske Arkitektvirksomheder er netop at begrænse det materiale, arkitekterne skal aflevere i konkurrencer samt at få konkurrencen tilbage til det, der var det oprindelige formål: At skitsere en hovedidé. Eller som Preben Dahl siger det:
”Vores primære anke med projektkonkurrencer i dag er, at arkitekter skal levere deciderede kontraktuelle ydelser i en tilbudsfase. Det er dét, der er branchens største problem.”
Og der er tilsyneladende brug for et påmindelse. Derfor er Danske Arkitektvirksomheder også i fuld gang, sammen med Arkitektforeningen, at udarbejde en anvisning til at lave bedre projektkonkurrencer, som giver værdi for både bygherre og rådgiver. Resultatet lanceres i slutningen af 2017 og kommer sandsynligvis til at indeholde noget om at brugerinvolvering og detaljering skal ske i kontraktfasen, at der skal være overensstemmelse mellem konkurrencevederlag og ressourceforbrug samt overensstemmelse mellem bygherres ambitioner og budget.
Hør podcast med Preben Dahl og Henrik Bang