Billede af tag

Bæredygtige tagmaterialer: Test din kommune!

Dato 22.08.22 |
Af:
Signe Daugaard og Krister Jens

Når vi kigger på bygningsbestanden i Danmark, er fibercement, tegl, cementsten, tagpap og metalplader generelt at finde blandt de mest dominerende tagmaterialer. Men det er langt fra alle materialer, der er lige bæredygtige! Derfor har vi udviklet et interaktivt værktøj, som kan gøre dig klogere på, hvilke tagmaterialer der anvendes i dit område.

I toppen af listen over de mest anvendte tagmaterialer i danske kommuner ligger fibercement. Der er dog en stor udfordring med det meget anvendte tagmateriale – det indeholder nemlig oftest det naturlige mineral, asbest, som har vidst sig at være enormt sundhedsskadeligt, hvorfor produktionen blev forbudt i 1988. Det er ikke ulovligt at have et tag med asbestholdig fibercement, og der findes derfor stadig omkring 1,5 millioner tage med asbest i Danmark.

Klimakrisen kalder på nye tagmaterialer

Byggebranchen er en afgørende aktør i kampen mod klimaforandringerne, og også tagmaterialerne må tages op til revision, hvis vi skal minimere miljøbelastningen fra byggeriet. I fremtiden bør vi kigge mere mod naturlige og lokale materialer med lang levetid, når vi skal bygge bedre og grønnere. Når du går på opdagelse i værktøjet, vil du opdage, at der er stor forskel på, hvilke materialer der anvendes i de forskellige kommuner. Vælger du eksempelvis Fanø, vil du opdage, at hele 16 % af tagmaterialerne i kommunen er stråtag, mens teglsten udgør hele 40 % af de anvendte tagmaterialer i Gentofte kommune sammenlignet med landsgennemsnittet på kun knap 14 %.

Se hvordan tagmaterialerne fordeler sig i din kommune

Med værktøjet herunder kan du lære mere om, hvordan anvendelsen af forskellige tagmaterialer har fordelt sig på forskellige bygningstyper gennem tiden i Danmarks 98 kommuner. Vores værktøj gør det lettere at identificere, hvilke bygningstypologier der kræver særlig opmærksomhed i de enkelte kommuner.

Sådan bruger du værktøjet:

  1. Få en fuld skærmvisning ved at klikke på ikonet 'Åbn i nyt vindue' i nederste højre hjørne
  2. Vælg en kommune i drop-down menuen eller på danmarkskortet
  3. Angiv hvilken enhed du er interesseret i – vælg mellem ’antal bygninger’ eller ’antal kvadratmeter’
  4. Sammenlign data og deres anvendelsesområder
  5. Filtrér bygningstypologierne efter anvendte tagmaterialer ved at navigere i cirkeldiagrammet

I værktøjet får du et grafisk indblik i, hvordan de enkelte tagmaterialer fordeler sig på blandt andet parcelhuse, kontorbygninger eller idrætshaller. Samtidig kan du ved hjælp af tidslinjen, se hvordan fordelingen har ændret sig over tid.