Foto af lønforhandling

DI ORIENTERER: LOKALE LØNFORHANDLINGER PÅ ARKITEKTOMRÅDET

Dato 28.02.24 |
Af:
DI

Den enkelte medarbejder har krav på en årlig lønforhandling, og på mange arkitektvirksomheder gennemføres de lokale lønforhandlinger hvert år i foråret. Er der styr på rammerne for den lokale lønforhandling, skaber det grundlag for en god og konstruktiv dialog medarbejderne og virksomhederne imellem.

Som forberedelse til lønforhandlingerne er det væsentligt at holde sig for øje, hvilke forpligtelser arkitektvirksomhederne har, hvilke automatiske stigninger der allerede ligger i arkitektoverenskomsterne samt hvilke forventninger, der kan være på medarbejdersiden, og hvordan man forholder sig til dem.

Rammerne for de lokale lønforhandlinger

På det danske arbejdsmarked er der ingen lovgivning, der regulerer lønudviklingen. I stedet fastsættes lønnen gennem kollektive overenskomster og lokalt på virksomhederne. 

Medarbejderne på arkitektoverenskomsterne har krav på en årlig lønforhandling uden indblanding fra organisationerne. Lønnen skal afspejle den enkelte medarbejders præstationer, kvalifikationer, uddannelse, dygtighed samt stillingens indhold og ansvar. Ledelsen og medarbejderne kan i øvrigt aftale særlige lønordninger, herunder bonus- og resultatlønsordninger. 

I forbindelse med den årlige lønforhandling er det vigtigt, at begge parter er opmærksomme på, om overenskomsterne indeholder reguleringer i satserne, da disse automatiske reguleringer udgør en del af den samlede lønpakke og derfor bør tages i betragtning ved de lokale lønforhandlinger. Fx stiger den særlige opsparing pr. 1. marts 2024. 

Læs mere om overenskomsternes satsstigninger

Forventninger til de lokale lønforhandlinger

Der er i arkitektoverenskomsterne pligt til en årlig lønforhandling, men ikke til opnåelse af et bestemt resultat – udover satsreguleringerne beskrevet ovenfor.

I de seneste år har mange virksomheder erfaret, at medarbejderne har haft høje forventninger til udfaldet af lønforhandlingerne, herunder forventninger om betydelige lønstigninger. 

Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at lønforhandlingerne ikke blot skal tage højde for medarbejderens præstationer, kvalifikationer, osv., men at virksomheden også bør tage behørigt hensyn til den situation, den enkelte virksomhed befinder sig i. Det gælder fx produktivitet, økonomi, opgave pipeline, konkurrenceevne, lønpolitik samt rekrutterings- og beskæftigelsesmuligheder.

Mere information

DI udsender årligt en løn- og personalestatistik for arkitektbranchen. Statistikken giver et overblik over, hvordan medarbejdere omfattet af DIO II-arkitektoverenskomsterne aflønnes på månedsbasis. Derudover kan du også finde information om lønudviklingen i branchen og blandt faggrupperne.  

Se løn- og personalestatistikken for 2023