RØNNOW LETH & GORI
Den samlede partnergruppe i RØNNOW LETH & GORI.

RØNNOW LETH & GORI: Vi har et etisk ansvar for at fremme social retfærdighed

Dato 13.03.24 |
Af:
Klara Reetz

Foto: Laura Stamer

Hvordan sikrer man mangfoldige arbejdsstyrker i arkitektvirksomhederne? Hvad er de største udfordringer? Og hvem gør det ellers godt i branchen? Vi har talt med RØNNOW LETH & GORI om kønsbalance i den øverste ledelse, om fleksible arbejdstidsordninger og om som mellemstor virksomhed at have et etisk ansvar for at fremme social retfærdighed.

Man kan se en tydelig balance i kønsfordelingen i jeres virksomhed i både medarbejderstab og partnerkreds. Har I gjort jer nogle særlige overvejelser i forhold til kønsdiversitet i ledelsesroller og blandt medarbejdere?

Vi sætter stor pris på diversitet og inklusion i vores virksomhed. Vi mener, at en mangfoldig arbejdsstyrke og ledelse bringer forskellige perspektiver, ideer og erfaringer til bordet, hvilket styrker vores evne til at være innovative og træffe velovervejede beslutninger. I vores rekrutteringsproces lægger vi vægt på at tiltrække og ansætte de bedst kvalificerede kandidater uanset køn, og vi gør en aktiv indsats for at fremme lige muligheder for alle vores medarbejdere.

Desuden tilbyder vi løbende trænings- og udviklingsmuligheder, der giver vores medarbejdere værktøjer til at forfølge ledelses- eller specialistroller og avancere i deres karriere uanset køn. Vi er fast besluttede på at opretholde en kultur, hvor alle føler sig respekteret, inkluderet og værdsat for deres bidrag, uanset deres køn eller baggrund.

Når det kommer til ledelsesroller, stræber vi efter at skabe en balance mellem kønnene og sikre, at talent og potentiale anerkendes og udvikles uanset køn. Vi vælger ledere baseret på deres evne til at levere resultater, inspirere deres teams og drive virksomheden fremad, og vi sikrer, at vores udvælgelsesproces er fri for bias eller forudindtagede holdninger.

"Kønsbalancen i den øverste, fælles ledelse på 50/50, har medført en endnu mere dynamisk, innovativ og inkluderende virksomhedskultur."

I sommeren 2021 stiftede vi RØNNOW LETH & GORI, som er et tegnestuefællesskab bestående af Rønnow Arkitekter og LETH & GORI. Det fik kønsbalancen i den øverste, fælles ledelse til at lande på 50/50, hvilket har medført en endnu mere dynamisk, innovativ og inkluderende virksomhedskultur, der er bedre rustet til at møde fremtidige udfordringer og muligheder. 

Vi har i RØNNOW LETH & GORI et stærkt, fagligt værdifællesskab. Samtidig har begge tegnestuer bevaret deres egen tydelige identitet og markedsposition. Det var derfor meget bevidst, at vi ikke lod den ene tegnestue opsluge den anden, fordi vi netop mener at der ligger en værdi i den diversitet og særlige tilgang til faget, som den enkelte tegnestue tilbyder. 

Arbejder I med nogle konkrete tiltag for at skabe et inkluderende arbejdsmiljø? Har I udviklet specifikke politikker for at håndtere uønsket adfærd såsom seksuel chikane eller diskrimination?

Ja, vi prioriterer at skabe et inkluderende arbejdsmiljø, hvor alle medarbejdere føler sig velkomne, respekterede og værdsatte – uanset køn, alder og nationalitet. I takt med at vi er blevet flere, har vi udviklet konkrete politikker og retningslinjer for at adressere uønsket adfærd såsom seksuel chikane eller diskrimination.

Vores politikker omfatter klare definitioner af uønsket adfærd, procedurer for rapportering af sådanne hændelser og konsekvenser for overtrædelser af politikken. 

Derudover tilbyder vi ressourcer og støtte til enhver medarbejder, der oplever uønsket adfærd, herunder adgang til fortrolige rapporteringskanaler og støtte fra medarbejderrepræsentant, teamleder eller andre relevante ressourcepersoner. 

Hvad ser I som de største udfordringer for at skabe en bedre diversitet på de danske tegnestuer i dag? Er der mangel på viden, motivation, vision eller noget helt fjerde?

En af de primære udfordringer er måske en generel mangel på bevidsthed og viden om vigtigheden af diversitet og inklusion i arkitektbranchen. Det er vigtigt at forstå, at diversitet ikke kun handler om at opfylde kvoter eller overholde regler, men snarere om at berige kreativiteten, innovationen og den overordnede kvalitet af vores arbejde ved at bringe forskellige perspektiver og erfaringer til bordet.

Motivation og vision i forhold til at sikre social retfærdighed spiller også en væsentlig rolle. Vi er som mellemstor arbejdsplads bevidst om vores etiske ansvar for at fremme social retfærdighed, herunder at skabe et inkluderende miljø, hvor forskellighed værdsættes og fremmes. Det kræver en ægte vilje til at rekruttere og fastholde mangfoldige talenter samt at implementere politikker og initiativer, der støtter diversitet og inklusion på arbejdspladsen.

"Det kræver en ægte vilje til at rekruttere og fastholde mangfoldige talenter samt at implementere politikker og initiativer, der støtter diversitet og inklusion på arbejdspladsen."

Arkitektbranchen har traditionelt været domineret af mænd i lederpositionerne, og stereotype kønsroller er stadig en udfordring i branchen, set over en bred kam. Lange arbejdstider og høje forventninger til tilgængelighed kan gøre det svært for nogle grupper, herunder kvinder og forældre, at opretholde en sund balance mellem arbejde og privatliv. Her mener vi at fleksible arbejdstidsordninger og en imødekommende kultur på tegnestuen, der værdsætter og respekterer arbejdstidsbalancen for alle medarbejdere, er afgørende. 

Hvem synes I gør en forskel i forhold til at sætte debatten om mangfoldighed og diversitet på tegnestuer og i byggebranchen på dagsordenen? Er der nogle særlige aktører, I ser op til? 

Der er flere aktører, der gør en betydningsfuld forskel ved at sætte debatten om mangfoldighed og diversitet på danske tegnestuer og i byggebranchen på dagsordenen. 

Women in Architecture arbejder f.eks. for at fremme ligestilling og mangfoldighed inden for arkitektbranchen og Dansk Arkitektur Center (DAC) gør en stor indsats i arbejdet for at fremme arkitektur og design som en integreret del af samfundet. DAC har været en aktiv fortaler for diversitet og inklusion i byggebranchen gennem forskellige arrangementer, debatter og initiativer, der adresserer emner som kønsdiversitet, social inklusion og kulturel repræsentation.

Flere danske tegnestuer og arkitekter har også været toneangivende og inspireret os i deres arbejde med at fremme diversitet og inklusion i branchen. Både tegnestuer, der via deres rekruttering understøtter mangfoldighed, og arkitekter, der taler åbent om vigtigheden af at skabe inkluderende arbejdsmiljøer og designprocesser.

Læs mere om RØNNOW LETH & GORI