Foto af Mads Jordan og Torben Møbjerg

“Vi drømte om at få nogle flere muskler”

Dato 21.10.24 |
Af:
Rikke Friis og Teitur Hvidbro

For arkitektvirksomhederne Møller & Grønborg og GHB Landskabsarkitekter startede tankerne om fusion med et ønske om at udvikle forretningen. Samtidig gjorde rammevilkår og referencekrav det vanskeligt at få de rigtige opgaver – derfor satte Møller & Grønborg sig for at finde den rette arkitektvirksomhed at fusionere med.

LYTT blev stiftet i 2020, idéen startede hos den århusianske tegnestue Møller & Grønborg som en reaktion på udviklingen i markedet: “Branchen har bevæget sig i en retning af, at større tegnestuer laver større opgaver. Samtidig slås vi også allesammen med referencekravene, så vi drømte om at få nogle flere muskler,” fortæller Mads Tenney Jordan, som før fusionen var direktør hos landskabstegnestuen Møller & Grønborg, der på det tidspunkt havde 32 ansatte.

Det rigtige match

“Vi drømte om at skabe vækst, og derfor ville vi fusionere. Så vi startede med en screeningsproces for at opnå det helt rigtige match. Det var vigtigt for os at finde en tegnestue med cirka samme omsætning og antal ansatte. Ellers ville fordelingen blive skæv; så ville det ene firma bare blive et vedhæng til det andet. Det skulle også være en virksomhed, som arbejdede indenfor samme felt som os, men ikke nogen, som vi ofte konkurrerede med, for så ville vi bare tage markedsandel fra os selv. Sådan var der en række parametre, der gjorde, at der til sidst kun var en tegnestue på listen,” lyder det fra Mads Tenney Jordan.

Hvad vil vi med vores nye tegnestue?

Møller & Grønborg kontaktede GHB Landskabsarkitekter i Valby, som var meget positive overfor idéen om at fusionere. Partnerne brugte herefter et års tid på hemmelige møder og samtaler med advokater og revisorer. Særligt sidstnævnte havde stort fokus på økonomien meget tidligt i forløbet, men da det allerede havde været på tale i screeningsprocessen, startede parterne et andet sted:

“Vi vidste jo allerede, at vi matchede nogenlunde hvad angår økonomi, og derfor kunne vi tillade os primært at tale om vores vision i starten: Hvad vil vi med vores nye tegnestue? Og hvad er en god virksomhedskultur? Det var nogle super vigtige snakke, for hvis man ikke har de samme værdier, så er det op ad bakke,” fortæller Mads Tenney Jordan og fortsætter:

“Vi lod vores drømme og visioner fylde meget i starten, og jeg tror, at det gjorde det lettere for os, da vi skulle tage de tungere snakke om økonomi, fordi vi brændte så meget for det, så selvfølgelig skulle det lykkes. Hvis jeg skulle komme med en anbefaling til andre, så vil jeg sige, at man skal tale om økonomien tidligt for at få et overblik, hvis man vil fusionere. Men vent med at gøre brug af den store lommeregner, til drømmene har fået lov at flyve.”

"Man skal tale om økonomien tidligt for at få et overblik, hvis man vil fusionere. Men vent med at gøre brug af den store lommeregner, til drømmene har fået lov at flyve.” Mads Jordan, LYTT Architecture

Torben Møbjerg var direktør i GHB Landskabsarkitekter før fusionen. Han er enig i, at det var den rette proces for parterne at tale om vision før økonomi. Men han tilføjer også, at processen stadig ikke var uden udfordringer: “Dermed ikke sagt, at det var nemt at tale om økonomi, fordi vi først havde talt om vores vision. Vi havde også nogle diskussioner omkring værdiansættelserne. Det kan være vanskeligt at sætte pris på en arkitektvirksomhed – for revisoren kommer med nogle kolde tal, men hvordan opgør man værdien af sin portefølje? Så der blev handlet lidt, før vi blev enige.”

To kulturer bliver til en

De to fusionerende arkitektvirksomheder havde kontor i henholdsvis Valby og Aarhus, og det ønskede de at holde fast i. I den sammenhæng var de meget opmærksomme på at bevare en god balance mellem afdelingerne, og netop derfor har Mads Tenney Jordan stadig sin daglige gang i Aarhus, mens Torben Møbjerg er tilknyttet tegnestuen i Valby.

Der gik omkring et år fra det første hemmelige partnermøde, til medarbejderne kunne få besked om fusionen. En sommerdag i 2020, da alt var på plads, blev alle medarbejdere samlet på de to tegnestuer. ”Det var tydeligt, at der var mange følelser i det. De fleste blev glade, men nogle blev også bekymrede og kede af det. Vi havde forberedt dagen godt og forsøgte at være åbne og imødekomme alles reaktioner,” fortæller Mads Tenney Jordan.

1+1=3

”Jeg kan mærke, at fusionen har betydet noget: Vi bliver prækvalificeret til de rigtige ting, og vores medarbejdere får de faglige udfordringer, de søger,” lyder det fra Mads Tenney Jordan. Torben Møbjerg fortsætter: “Vi har ikke haft en eneste opsigelse i to år. Det fortæller mig også, at vi har skabt en attraktiv arbejdsplads, hvor folk er glade for at være.”

Før fusionen var der henholdsvis 32 ansatte hos Møller & Grønborg og 23 ansatte hos GHB Landskab. Siden er der kommet flere medarbejdere til, og i dag er LYTT en af landets største landskabstegnestuer målt på omsætning og antal medarbejdere.

“Lige efter fusionen var vi omkring 50 ansatte – i dag er vi endnu flere. Og så omsætter vi jo ikke bare for GHBs omsætning plus Møller og Grønborgs omsætning; vi omsætter for mere, så det har givet os en stor merværdi,” siger Mads Tenney Jordan og slår fast: “Det var den helt rette beslutning for os at fusionere, og jeg synes generelt, det er vigtigt, at vi som arkitektvirksomheder er opmærksomme på, at vi ikke kun skal reagere og udvikle os, hvis markedet presser os til det. Vi var i hvert fald lige så meget drevet af lysten til at udvikle vores forretning.”

Interviewet ovenfor er en del af Danske Arkitektvirksomheders nye publikation om om fusioner, opkøb, partneroptag og generationsskifte i arkitektvirksomheder.

Du kan finde hele publikationen her.