Foto fra Aalborg Universitet

Mere målrettet forskning vil løfte byggesektoren

Dato 20.11.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Foto: Aalborg Universitet, Campus Esbjerg

Efter indgåelsen af den politiske aftale om den grønne trepart bør de folkevalgte åbne øjnene for, hvor meget byggesektoren kan bidrage med i forhold til den grønne omstilling. 

For nylig kunne man læse nedenstående citat i Byrummonitor.

”Jeg kigger da også misundeligt mod landbruget og den politiske bevågenhed, deres område har, og hvor meget funding, de får. Jeg er kæmpe misundelig på deres rammevilkår, som byggeriet ikke er i nærheden af. Og jeg forstår det ærligt talt ikke, for når du kigger på, hvor meget materiale- og ressourceforbrug, der går til byggeriet, er det helt sindssygt.”

Ja, så klart og direkte var budskabet fra Kasper Lynge Jensen i et interview, der blev lavet i forbindelse med hans tiltræden som leder af Institut for Byggeri, By og Miljø – måske bedre kendt som Build.

Det er svært ikke at give ham ret. I efterhånden meget lang tid har politikerne på Christiansborg haft et uforholdsmæssigt stort politisk fokus på landbruget, og SVM-regeringen har brugt mange ressourcer på at forhandle og få politisk støtte til Den Grønne Trepart, som faldt endeligt på plads med en bred politisk aftale mandag den 18. november.

"Totalt set tegner byggebranchen sig for mere end 6 pct. af Danmarks bruttoværditilvækst, mens landbruget til sammenligning kun står for ca. 1 pct." Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Med aftalen afsættes mere end 40 milliarder kroner til en storstilet omlægning af Danmarks areal. Aftalen vil som bekendt bane vej for en historisk skovrejsning, og den vil forhåbentlig også resultere i en livgivende redningsaktion for de mange nødlidende fjorde, som har lidt skade af den massive kvælstofudledning fra landbruget.

Nu, hvor aftalen er en realitet, må man håbe, at politikerne vil løfte blikket og se i retning af andre væsentlige sektorer, som kan levere til den grønne omstilling, og som ovenikøbet er stærkt indstillet på at bidrage.

En sådan sektor er bygge- og anlægssektoren. Totalt set tegner den sig for mere end 6 pct. af Danmarks bruttoværditilvækst, mens landbruget til sammenligning kun står for ca. 1 pct. Den beskæftiger mere end 200.000 og står bag en eksport af såvel byggematerialer som rådgivning, der løber op i en eksportværdi på ca. 100 milliarder kr.

Det er også en sektor, som ønsker at bidrage til den grønne transformation. Som bekendt sætter bygge- og anlægssektoren i dag et stort negativt aftryk på miljøet og klimaet, og derfor er det afgørende, at bygge- og anlægssektoren i de kommende år formår at udvikle mere bæredygtige løsninger og produkter. Vi ved f.eks., at vi skal være langt bedre til at genbruge materialer og bygningsdele for at mindske ressourcebehovet og fremme et cirkulært byggeri. Formår vi at sætte gang i markant mere renovering og transformation af vores eksisterende bygninger og anlæg, end det sker i dag, vil gevinsterne for miljø og klima også være enorme. Vi ved ligeledes, at der er et presserende behov for at få udviklet og testet cirkulære og biobaserede byggematerialer til fremtidens byggeri.

Skal alt dette lykkes, kræver det en større forskningsindsats, og det var da også et af budskaberne fra Kasper Lynge Jensen i det omtalte interview i Byrummonitor. Han ønsker bl.a. flere midler fra fonde og fra byggesektoren selv, og han er varm fortaler for, at der skabes et tættere samspil mellem industrien og forskningsverdenen – hvilket Danske Arkitektvirksomheder også støtter.

Kasper Lynge Jensen peger imidlertid også på, at der skal gøres en større indsats for at forklare, hvad forskning kan bidrage med i en tid, hvor byggebranchen ikke kan fortsætte i gamle spor, men tværtimod står midt i en radikal omvæltning, hvor den skal lære at bygge på nye og anderledes måder.

Denne vigtige kommunikationsopgave bør Build ikke stå alene med, og heldigvis støtter mange virksomheder, fonde og organisationer op om budskabet. Men hvis vi skal være ærlige, må vi erkende, at vi alle bliver nødt til at arbejde hårdere og optræde mere samlet end i dag, hvis budskabet skal trænge helt ind bag Christiansborgs tykke mure.

Forhåbentlig vokser de folkevalgtes lydhørhed nu, hvor Den Grønne Trepart med landbruget er landet, og hvor der så kan komme mere fokus på andre sektorers mulighed for at bidrage til grøn omstilling.