Illustration af m4

”Kortlæg alle tænkelige scenarier for partnerkredsen – også de værste”

Dato 21.11.24 |
Af:
Pernille Helledie Isaksen

I arkitektvirksomheden m4 Arkitekter er skridtene fra 2 til 4 partnere taget over en længere årrække og med et klart fokus på at sikre vækst ved at sikre de nødvendige kompetencer i partnerkredsen. Men det gode partnerskab handler ikke kun om faglige kompetencer. De sociale er lige så vigtige. Det samme er en grundig kortlægning og fælles drøftelse af: Hvad gør vi i partnerkredsen, når båden rokker?   

”Vores nye partnere har lagt hånden på kogepladen. Og det har de kunnet gøre, fordi de har haft en klar viden om, hvad de har købt sig ind i. De har kendt alle hjørner af forretningen på forhånd og haft en motivation for at blive en del af m4 Arkitekter. Det har gjort, at de partneroptag, vi har lavet, har været meget mere mindelige, og langt mindre juridisk tunge, end de kunne have været.”  

Sådan beskriver medstifter af m4 Arkitekter, Thomas Hjort, de to partneroptag, som virksomheden har foretaget over en årrække – senest i 2023, hvor Bo Hedmann Hvidsten fik titlen som fjerde partner og adm. direktør i M4. 

Med kontorer i Odense og København og med en baggrund, der trækker tråde tilbage til Videnscenteret Bolius, har m4 Arkitekter specialiseret sig i at tegne hjem til den private boligejer.  

Da Videnscenteret Bolius i 2012 besluttede at nedlagde den rådgivende del af forretningen og kun fungere som videnscenter, besluttede de to daværende medarbejdere og arkitekter i Bolius, Thomas Hjort og Morten Lie Dalsgaard, at oprette en egentlig selvstændig arkitektvirksomhed i regi af Bolius, som kunne opsamle og eksekvere på de kunder og projekter, der stadig var i gang i den nu nedlagte rådgivningsdel. 

”Vi havde travlt, og der var masser af opgaver, men vi indså hurtigt, at vi manglede et vigtigt ben i forretningen, nemlig de byggetekniske erfaringer. Vi manglede en makker, som kunne projektere de byggerier, vi tegnede.” 

Der skal være poler, men mest af alt fællesskab 

Det behov blev startskuddet til det første partneroptag i den lille arkitektvirksomhed. Pilen pegede på en tidligere kollega i Bolius, bygningskonstruktør, byggesagkyndig og energikonsulent Jesper Stensen, som i første omgang blev tilknyttet m4 Arkitekter som freelancer og senere som partner. 

Og netop behovet for nye kompetencer har været drivkraften for m4 Arkitekters optag af nye partnere.  

”Vi har haft det som mål at udvikle virksomheden gennem kompetencer. Det gjorde vi først med Jesper, hvor vi kunne se en stor styrke i at koble arkitekt-delen med den byggetekniske. Det blev et stærkt kort for m4 Arkitekter,” siger medstifter og partner, Thomas Hjort.     

Men én ting er faglige kompetencer. Noget andet er de sociale. Og de var ifølge Bo Hedmann Hvidsten lige så afgørende for, at han i 2023 sagde ja til at tage pladsen som fjerde partner i m4 Arkitekter i rollen som adm. direktør.  

"Selvfølgelig skal der være poler og modsætninger i en partnerkreds, men mest af alt skal der være et stærkt fællesskab – både socialt og kompetencemæssigt." Bo Hedmann Hvidsten, partner og adm. direktør, m4 Arkitekter

”Når man laver et partneroptag, kræver det stærke sociale kompetencer fra hele gruppen, fordi man skal arbejde enormt tæt sammen og drive en virksomhed sammen. Evnen til at samarbejde med de mennesker, som du har et økonomisk foretagende med, er altafgørende for succes. Selvfølgelig skal der være poler og modsætninger i en partnerkreds, men mest af alt skal der være et stærkt fællesskab – både socialt og kompetencemæssigt. Og den sociale del var en af hovedårsagerne til, at jeg personligt synes, det var interessant at blive en del af m4 Arkitekter,” siger Bo Hedmann Hvidsten. 

Hvad er det, I vil med virksomheden? 

Til forskel fra den øvrige partnergruppe i m4 Arkitekter, ligger Bo Hedmann Hvidstens faglige kompetencer hverken i det arkitektoniske eller i byggeriet. Med en baggrund fra CBS og med mange års erfaring fra blandt andet Bolius, hvor han har udviklet digitale løsninger, opfyldte Bo en vigtig kompetence, som arkitektvirksomheden manglede for fortsat at stå stærkt i markedet: Strategi og digitalisering. 

I 2016 blev Bo Hedmann Hvidstens i første omgang tilknyttet m4 Arkitekter som freelancer. Det udviklede sig til, at han senere blev bestyrelsesmedlem og senere igen bestyrelsesformand og fik derigennem fingrene helt ned i M4-materien. På et tidspunkt stiller han som bestyrelsesformand spørgsmålet: 

”Hvad er det, I vil med virksomheden? Hvor vil I hen strategisk, når det kommer til markedsudviklingen, kunder, teknologier og konkurrenter?” 

Det spørgsmål blev kimen til en langsigtet, strategisk plan for m4 Arkitekter med fokus på, at virksomheden skulle vokse til ca. 20 medarbejdere, og at der var behov for mere digitalt arbejde og struktur. Og med det sigte skiftede Bo Hedmann Hvidsten sin rolle som bestyrelsesformand ud med rollen som partner og adm. direktør med ansvar for den daglige drift af m4 Arkitekter.  

”m4 Arkitekter har private boligejere og professionelle bygherrer med småskala projekter som vores primære målgruppe. Det strategiske samarbejde var et bevidst valg for løbende at imødekomme fremtidige markedskrav – herunder at kunne tilbyde forbedrede professionelle rådgivningsydelser, øge kvaliteten for bygherrerne og skabe et stærkt fundament for digitalisering i virksomheden,” forklarer Thomas Hjort. 

Korthuset må ikke vælte ved den mindste ulykke 

I forbindelse med m4 Arkitekters to partneroptag har arkitektvirksomheden haft stor fokus på at få de juridiske aspekter helt på plads. Derfor har partnergruppen trukket på råd og vejledning fra advokater, revisorer og Danske Arkitektvirksomheder undervejs i processen for at sikre transparens for især den købende part. 

”Du må ikke miste herredømmet eller retningssansen, når båden pludselig rokkes. Selvom alle parter går ind i et partnerskab med entusiasme og gåpåmod, må man aldrig undervurdere vigtigheden af at have svar og løsninger klar på alle tænkelige scenarier og tage den dialog i partnerkredsen. Tillid er godt. Blind tillid er noget skidt.”  Bo Hedmann Hvidsten, partner og adm. direktør, m4 Arkitekter

Partner og adm. direktør, Bo Hedmann Hvidsten, peger også på en anden vigtig proces, som partnergruppen i m4 Arkitekter har lagt stor vægt på – og som han opfordrer andre virksomheder, der udvider partnerkredsen, til at adoptere: 

”Når man udvider med nye partnere, er det vigtigt, at man sammen gennemgår både de bedst tænkelige scenarier og de værst tænkelige scenarier, som virksomheden og partnerkredsen kan stå overfor. Hvad sker der f.eks., hvis en partner bliver syg eller ønsker at stoppe i virksomheden? Kan man så blive købt ud? Hvordan fordeler man overskuddet i partnerkredsen, når det går rigtig godt for forretningen? Alt det skal drøftes og skrives ned i en samarbejdsaftale. Det skal man gøre for at sikre virksomheden og partnerne, men i den grad også for at sikre medarbejderne. De fortjener, at der er styr på den slags, så hele korthuset ikke vælter ved den mindste ulykke.”    

Ifølge Bo Hedmann Hvidsten viser både historik og erfaring, at virksomheder, der ikke har styr på det juridiske, som ikke har klare aftaler om samarbejdet, og som ikke styrer efter et fælles sæt regler – herunder de sociale – fejler, når det begynder at gå skidt. Og for den sags skyld også, når det begynder at gå godt: 

”Du må ikke miste herredømmet eller retningssansen, når båden pludselig rokkes. Selvom alle parter går ind i et partnerskab med entusiasme og gåpåmod, må man aldrig undervurdere vigtigheden af at have svar og løsninger klar på alle tænkelige scenarier og tage den dialog i partnerkredsen. Tillid er godt. Blind tillid er noget skidt.”  

Interviewet ovenfor er en del af Danske Arkitektvirksomheders nye publikation om om fusioner, opkøb, partneroptag og generationsskifte i arkitektvirksomheder.

Du kan finde hele publikationen her