Foto fra medlemsmøde hos Danske Arkitektvirksomheder
Søren Nielsen præsenterer Vandkunstens arbejde med LCA og LCC - livscyklusanalyser og totaløkonomiske beregninger på temamøde i Danske Arkitektvirksomheder om branchens udfordringer - og løsninger.

Masser af udfordringer – men også løsninger

Opdateret 30.11.17 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Astrid Rasmussen

I sidste uge fik over 60 medlemmer Danske Arkitektvirksomheders – og deres konkurrenters - bud på udfordringer og ikke mindst muligheder for en branche ramt af forskydninger i værdikæden, digitalisering og disruption. Se eller gense de mange inspirerende præsentationer.

Dorte Mandrup Arkitekters transformerede konferencecenter ”Valencia” i København dannede for nylig ramme om Danske Arkitektvirksomheders temamøde: Arkitektbranchens store udfordringer.

Direktør Lene Espersen i Danske Arkitektvirksomheder lagde ud med et oprids af de globale udfordringer, vi står overfor, som eksempelvis ressourceknaphed, og hvad det kommer til at betyde for byggebranchen. Hun præsenterede eksempler på arkitektur der tager hånd om udfordringerne og samtidig taler ind i FN’s 17 Verdensmål - Sustainable Development Goals (SDG).

Ta’ en større bid af værdikæden

Herefter fulgte chefkonsultent Peter Andreas Sattrup, der tog fat på spørgsmålene: Hvad betyder de store forskydninger i værdikæden for os, og hvordan kan arkitektbranchen fremadrettet få en stærkere position?

Svarene er ikke enkle, men det handler dybest set om at få en større del af værdikæden og ikke mindst at være opmærksom på nye forretningsmodeller og at få nye kompetencer ind i arkitektvirksomhederne.

Nye værktøjer dokumenterer merværdi

Vi havde desuden inviteret hele fem af vores medlemsvirksomheder til at præsentere konkrete tiltag, som har styrket og udvidet virksomhedernes forretning.

(Artiklen fortsætter efter billederne)

Søren Nielsen, partner i Vandkunsten fortalte om LCA og LCC, og hvordan livscyklusanalyser og totaløkonomiske beregninger anvendes i helt konkrete projekter. Jakob Strømann-Andersen, partner hos Henning Larsen Architects præsenterede virksomhedens arbejde med dagslysberegninger, og hvordan en ret teknisk disciplin er blevet et integreret og kreativt værktøj hos det verdenskendte arkitektfirma.

Torben Juul, direktør hos Zeso Architects fortsatte med at vise, hvordan Zeso Architects bruger digital projekt- og budgetopfølgning, som redskab til at håndtere de helt store byggesager og som et salgsparameter.

Nanna Flintholm, associeret partner hos AART architects fortsatte og fortalte om dokumentation af social merværdi som bl.a. betyder, at de vender tilbage til deres byggerier og bruger antropologer til at gennemføre strukturerede interviews med brugerne.

Kolja Nielsen, stiftende partner og administrerende direktør i CEBRA samt bestyrelsesformand for Danske Arkitektvirksomheder sluttede af med en præsentation om social effekt, og hvordan de har mindsket konflikter og skabt større tryghed på børnehjemmet Villaen (Fremtidens Børnehjem).

Se alle præsentationerne herunder.

Arkitektvirksomhederne har løsningerne

Dagen viste tydeligst, at – ja – der er store udfordringer, og branchen er og vil blive presset af mangel på ressourcer samt entreprenører, ingeniører og stejle bygherrer. Og det er der sådan set ikke noget nyt i. Ikke desto mindre er det også blevet tydeligt, at en række danske arkitektvirksomheder også har løsningerne og modet til at tænke i nye forretningsmodeller – og som noget helt specielt: De vil gerne dele deres erfaringer med deres konkurrenter.

Globale udfordringer - Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder
Den brændende platform - Peter Andreas Sattrup, Danske Arkitektvirksomeheder
LCC - Livscyklusanalyser - Søren Nielsen, Vandkunsten
Dagslysberegninger - Jakob Strømann-Andersen, Henning Larsen Architects
Digital projekt- og budgetopfølgning - Torben Juul, ZESO Architects
Dokumentation af samfundsværdi - Nanna Flintholm, AART architects
Social effekt - Kolja Nielsen, CEBRA