Foto fra temamøde om opkøb og fusioner
Advokat Claus Berner Nielsen fra advokatfirmaet Bech-Bruun fortæller om partnerejede virksomheder og generationsskifte - og hvilke udfordringer, det fører med sig.

Fusioner og opkøb

Opdateret 26.04.18 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Abdellah Ihadian

Opkøb og fusioner handler ofte om at øge sin markedsandel og udvikle sin forretning. Det er dog ikke helt risikofrit ifølge både Danske Arkitektvirksomheder og en advokat med stor erfaring med fusioner og opkøb af arkitektvirksomheder.

I forlængelse af Danske Arkitektvirksomheders generalforsamling den 19. april, havde vi arrangeret et temamøde om opkøb og fusioner i arkitektbranchen.

Anledningen – som mange ved – er de forholdsvis mange konsolideringer i branchen i de første måneder af 2018: Schmidt Hammer Lassen Architects er solgt til den amerikanske design- og arkitektvirksomhed Perkins+Will med mere end 2000 ansatte på 25 kontorer over hele kloden, Gottlieb Paludan Architects er blevet opkøbt af det svenske multirådgivningsfirma ÅF, Site og KPF Arkitekter er fusioneret, RUBOW Arkitekter og Regnbuen-Kontur Arkitekter er gået sammen – og så har Årstiderne Arkitekter fået en ingeniørtung virksomhed som ny ejer i Sweco.

Danske Arkitektvirksomheder inviterede i forlængelse nogle af de implicerede parter til at komme med deres tanker og bevæggrunde for opkøbene. Resultatet var en eftermiddag, hvor rigtig mange repræsentanter fra arkitektvirksomhederne var mødt op for at blive klogere på tendensen.

Artiklen fortsætter efter billederne.

Eftermiddagens oplæg startede med arkitekt og chefkonsulent Tine Weisshappel Holmboe hos Danske Arkitektvirksomheder der præsenterede en analysemodel til belysning af opkøb versus samarbejde. Der findes nemlig flere veje at gå, hvis man som arkitektvirksomheder ønsker at konsolidere sig. De forskellige muligheder har forskellige konsekvenser og er afgørende for at et opkøb eller en fusion er en succes.

Herefter fulgte adm. direktør Kristian Hagemann fra Gottlieb Paludan Architects, der gav os indblik i de strategiske overvejelser der har ligget til grund for, at de har ladet sig opkøbe af svenske ÅF. Ingen tvivl om at det har handlet om, at komme ud på et stort internationalt marked, men Kristian Hagemann gjorde det også klart, at det for dem har været vigtigt fx at kunne bevare deres navn og brand, da det er første skridt i forhold til at kunne holde fast i arkitekt-DNA’et.

Læs interview med Kristian Hagemann, Gottlieb Paludan Architects

Dariush Rezai, CEO ved Sweco Danmark – der godt vidste, at han var lidt på udebane – fortsatte med at fortælle lidt om Sweco’s historie. Sweco’s grundlægger var arkitekt og den nuværende bestyrelsesformand er arkitekt. Baggrunden for fusionen er (selvfølgelig) at have flere og større muskler i en international konkurrence-sammenhæng – men også at styrke arkitekt-området i Sweco, således at virksomheden kan møde kundernes behov og ønske om et ”one-stop-shop”, hvor man kan få alle rådgivningsydelser hos et og samme firma.

Afslutningsvist havde vi inviteret advokat Claus Berner Nielsen fra advokatfirmaet Bech-Bruun til at fortælle om partnerejede virksomheder, generationsskifte og udfordringer. Det blev et meget underholdende indlæg, med eksempler fra både advokat- og arkitektbranchen. To brancher der overraskende har meget tilfælles, når det gælder organisationsform og ejerstruktur. Et af de primære budskaber fra Claus Berner Nielsen var, at arkitektvirksomheder skal være bedre til at planlægge ejerskifte og til at indtænker en strategi for overdragelse eller opkøb.

Læs interview med Claus Berner Nielsen, Bech-Bruun

Hent præsentationerne fra Tine Weisshappel Holmboe, Dariush Rezai og Claus Berner Nielsen herunder.

Opkøb eller samarbejde? Tine Weisshappel Holmboe hos Danske Arkitektvirksomheder
Hvorfor er arkitektvirksomheder et godt køb? Dariush Rezai, Sweco
Partnerejede virksomheder - generationsskifte og udfordringer. Claus Berner Nielsen, Bech-Bruun